Javni zavod Kovivis: ustavili beg možganov, zdaj gredo v pokoj

Junija bodo ukinili koroško višje in visokošolsko središče enajstih občin in ustanovili regijski pospeševalnik.

Objavljeno
30. april 2014 09.45
Posodobljeno
30. april 2014 15.00
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Slovenj Gradec – Koroško višje in visokošolsko središče Kovivis bodo junija ukinili. Javni zavod enajstih koroških občin je po mnenju direktorice Silve Roncelli Vaupot v desetih letih izpolnil svoje poslanstvo – ustanovili so tri visoke šole, v prihodnjih petih letih novih ni pričakovati.

Kovivis je leta 2004 ustanovilo enajst od dvanajstih koroških občin v okviru prizadevanj za decentralizacijo visokega šolstva. »Občine in Regionalna razvojna agencija (RRA) so verjele, da lahko na Koroško tako prinesemo spremembo in razvoj, predvsem na področju zaposlovanja, doseganja strokovne izobrazbe in preprečevanja bega možganov,« je dejala Silva Roncelli Vaupot.

Za to, da bi več mladim omogočili visokošolsko izobrazbo, je Kovivis v desetih letih delovanja na Koroškem akreditiral in vzpostavil tri samostojne visoke šole: Visoko šolo Ravne, Visoko šolo za zdravstvene vede in Visoko šolo za tehnologijo polimerov (VŠTP).

Skupaj ponujajo pet visokošolskih strokovnih študijskih programov in enega magistrskega. Prvi dve leti je bil Kovivis financiran kot projekt pod okriljem RRA, nato so večino sredstev pridobivali sami, med 30 in 40 odstotkov denarja pa so prispevale občine.

»Zaključujemo svoje poslanstvo. Novih visokošolskih ustanov v prihodnjih petih letih ne bo več, klub temu pa nastajajo novi študijski programi v okviru obstoječih treh šol. Začeli bomo nove aktivnosti v okviru RRA, ustanoviti nameravamo Koroški regijski pospeševalnik KORP,« napoveduje direktorica.

Ker je bil Kovivis zelo uspešen pri številnih projektih, nameravajo projektno delo nadaljevati, saj bi bilo po besedah Roncelli Vaupotove škoda, da ne bi izkoristili referenc. Tako bi nastajali pospeševalniki za različna področja, kjer bi generirali nove ideje za izdelke in podjetja, iskali finančne vire, raziskovali trge, iskali partnerje in vzpostavili mrežo strokovnjakov.

»Podjetjem bi pomagali, da vstopijo v inkubator in da v najkrajšem času pridejo od ideje do izdelka, sodelovali pa bi lahko tudi pri pripravi različnih programov usposabljanja.« Pospeševalnik KORP bi zagnali na začetku prihodnjega leta.