Nov rekordni dan na Balkanu

V članku povzemamo relavantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Podobno kot v Sloveniji vedno višje število novih okužb beležijo tudi na Hrvaškem. FOTO: Denis Lovrović/AFP
Odpri galerijo
Podobno kot v Sloveniji vedno višje število novih okužb beležijo tudi na Hrvaškem. FOTO: Denis Lovrović/AFP



16.15 V Srbiji in BiH nova dnevna rekorda okužb s koronavirusom

Beograd/Sarajevo/Priština, 24. oktobra - V Srbiji so v zadnjem dnevu zabeležili 757 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. O rekordu poročajo tudi iz BiH, kjer so potrdili 1251 novih okužb.

V Srbiji so v zadnjem dnevu opravili 6882 testiranj na novi koronavirus in potrdili 757 novih primerov, od tega največ v Beogradu, in sicer 433. Skupaj se je v tej državi, ki ima približno sedem milijonov prebivalcev, okužilo 38.872 ljudi. V zadnjem dnevu so umrli še trije covidni bolniki.

O novem dnevnem rekordu okužb s koronavirusom poročajo tudi iz BiH, kjer so jih potrdili 1251, opravili so 2694 testiranj. V Federaciji BiH je bilo pozitivnih 669 ljudi, v Republiki srbski pa 582.

15.35 Na Češkem +več kot 15.000 novih okužb

Na Češkem so prvič od izbruha epidemije v enem dnevu potrdili več kot 15.000 novih okužb z novim koronavirusom. Po podatkih zdravstvenih oblasti so v zadnjih 24 urah potrdili 15.252 novih okužb, skupno več kot 238.000. V sosednji Slovaški so danes zaostrili ukrepe.

Na Češkem število okužb na 100.000 prebivalcev narašča najhitreje med državami Evropske unije. Zato je vlada že uvedla stroge ukrepe, s katerimi želi zajeziti širjenje okužb. Prebivalci lahko odidejo od doma samo na delo, k zdravniku, za nabavo osnovnih potrebščin, rekreacijo in obisk družinskih članov. Večina trgovin, razen živilskih in lekarn, je zaprtih, navaja dpa.
Podobno strogi ukrepi od danes veljajo tudi v sosednji Slovaški, kjer danes drugi dan izvajajo množično testiranje na okužbo s koronavirusom. V skladu z novimi ukrepi, ki bodo veljali najmanj do 1. novembra, lahko gredo prebivalci od doma na delo in za nakup živil ali druge nujne opravke.

14.15 Po stiku z Logarjem zunanji ministri baltskih držav v samoizolacijo

Zunanji ministri treh baltskih držav so od danes v samoizolaciji, potem ko se ta teden srečali s slovenskim zunanjim ministrom Anžetom Logarjem, ki so mu včeraj potrdili okužbo z novim koronavirusom, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Zunanji ministri Estonije Urmas Reinsalu, Latvije Edgars Rinkevičs in Litve Linas Linkevičius so sicer dobro, piše agencija, ki drugih podrobnosti ne navaja.

Javno življenje v Sloveniji bo delno ustavljeno vsaj za teden dni. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Javno življenje v Sloveniji bo delno ustavljeno vsaj za teden dni. FOTO: Voranc Vogel/Delo


12.15 Belgija z rekordnim številom novih okužb

Iz Belgije znova poročajo o najvišjem številu na novo potrjenih primerov okužbe doslej. Našteli so 15.432 novih okužb. 

image_alt
Pandemična drama v deželi piva in čokolade


11.25 V Zagrebu skoraj osemsto na novo okuženih

Na Hrvaškem so zabeležili 2242 novih primerov okužbe, kar je največ v enem dnevu doslej. Umrlo je še 16 bolnikov s covidom-19, opravili pa so 8087 testiranj. Največ novih primerov so znova potrdili v Zagrebu, in sicer 798. Aktivno okuženih je na Hrvaškem 9745. 731 oseb potrebuje bolnišnično zdravljenje, od tega jih je 52 na ventilatorjih.

11.00 Italijanski Kampaniji se obeta karantena

Na ulicah Neaplja se je včeraj zvečer na protestih proti ukrepom za zajezitev novega koronavirusa zbralo več sto ljudi. Protestniki, ki nasprotujejo policijski uri (med 23. in 5. uro), ki so jo uvedli v deželi Kampanija, so v policiste metali predmete. Regionalne oblasti so ob tem napovedale skorajšnjo uvedbo karantene.

10.50 V Sloveniji so v petek potrdili 1961 novih okužb, kar je največ doslej

8.55 Okužen je poljski predsednik 

Na novi koronavirus je bil pozitiven tudi test poljskega predsednika Andrzeja Dude. Predsednik se za zdaj počuti dobro, sklicujoč se na navedbe visokih poljskih uradnikov navaja Reuters.

8.50 V Nemčiji umrlo več kot 10.000 okuženih oseb

Covid-19 je v Nemčiji doslej zahteval 10.003 življenja, je danes sporočil Inštitut Roberta Kocha, potem ko je v zadnjem dnevu umrlo še 49 bolnikov. Poročajo tudi o rekordno visokem številu novih okužb z novim koronavirusom (14.714).

Nemčija se, podobno kot večina evropskih držav, bori proti drugeamu valu novega koronavirusa. FOTO: Piroschka Van De Wouw/Reuters
Nemčija se, podobno kot večina evropskih držav, bori proti drugeamu valu novega koronavirusa. FOTO: Piroschka Van De Wouw/Reuters


8.00 Virus se v ZDA še naprej širi zelo hitro 

V ZDA se je z novim koronavirusom do včeraj zvečer po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa okužilo skupno 8,5 milijona ljudi, umrlo pa je 224.000 oseb s covidom-19. Včeraj so okužbo potrdili v nekaj več kot 83.000 primerih, kar je najvišje število dnevno potrjenih novih okužb v državi. 

7.20 Srbija odslej na oranžnem seznamu

Vlada RS z odlokom uvaja spremembe pri izdajanju odločb o karanteni in spremembe na seznamih držav glede na njihovo epidemiološko stanje. Na zelenem seznamu ostajajo tri države – Avstralija, Nova Zelandija in Urugvaj –, Srbija je po novem na oranžnem seznamu.

​Kar nekaj sprememb je na rdečem seznamu, kamor so uvrščene celotna Avstrija (razen administrativne enote Koroška), 14 administrativnih enot Hrvaške in Italije, 16 administrativnih enot Madžarske, celotna Francija, Irska, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Romunija, Slovaška, Španija (razen administrativne enote Kanarski otoki), Švica in Združeno kraljestvo. Na rdeči seznam so na novo dodane tudi Gruzija, Jordanija in Tunizija, so sporočili iz vladnega kabineta. 

7.15 Od danes v veljavi novi ukrepi

V Sloveniji so v veljavo stopili nekateri novi ukrepi, s katerimi bo vsaj za en teden skoraj v celoti ustavljeno javno življenje. Med drugim bodo (z določenimi izjemami) zaprti gostinski in nastanitveni obrati, igralnice, trgovski centri, vrtci, dijaški in študentski domovi, frizerski in kozmetični saloni, kinematografi in avtopralnice.

image_alt
Javno življenje v Sloveniji se spet ustavlja


Odprte lahko med drugim ostanejo prodajalne z živili, lekarne ter prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, drogerije, tržnice, prodajalne s hrano za živali, drevesnice, vrtnarije, cvetličarne, bencinski servisi in prodajalne z večinoma gradbeno-inštalaterskim materialom.

Preberite še:

Komentarji: