Je bila prodaja Promart Designa Zavrlu sporna?

Kriminalisti v sklopu zadeve s Patrio po naših informacijah uspešno končujejo dobro leto trajajočo preiskavo v Luksemburgu. Eden od kriminalistov, ki se prihodnje dni spet odpravlja v »davčno oazo«, nam je povedal, da so tam odkrili »številne zanimive stvari«.

čet, 23.12.2010, 06:00; spremenjen: 19:25

Ljubljana – Zakaj so kriminalisti v okviru zadeve s Patrio sploh odšli Luksemburg? Zaradi prodaje slovenskega podjetja Promart Design tamkajšnjemu podjetju Falcone Luxembourg; 1,15 milijona evrov vredna prodaja se je zgodila februarja 2007, takratni lastnik podjetja Promart Design pa je bil Rajko Janša, brat nekdanjega premiera Janeza Janše, v zadevi s patriami enega od sedmih obdolženih v Sloveniji.

Po naših informacijah ima preiskava v Luksemburgu tri smeri: ugotavljanje okoliščin posla v zvezi s stranko SDS, z brezplačnikoma Expres in Slovenski tednik ter s finskim podjetjem Patria. »Vse kaže na to, da se bo preiskovanje uspešno končalo,« je povedal kriminalist (njegove podatke hranimo v uredništvu), ki v Luksemburgu preiskuje prodajo podjetja Promart Design družbi Falcone Luxembourg. Za Delo je še povedal, da se preiskovanje bliža koncu, po njegovih besedah pa »vse kaže na to, da so okoliščine prodaje Promart Designa vse prej kot transparentne. Do zdaj smo tam ugotovili veliko spornih reči.«

Februar 2007: mesec, ko je od finske Patrie do njenih zunanjih svetovalcev stekel denar; mesec, ko je avstrijski Interpol poslal finski in slovenski policiji depešo, v kateri je bilo natančno zapisano, kakšno provizijo je Patria ta mesec nakazala avstrijskemu podjetniku Wolfgangu Riedlu in kako je ta denar potoval do njegovega poslovnega partnerja in svetovalca Walterja Wolfa. To je tudi mesec, ko je Rajko Janša, brat nekdanjega premiera Janeza Janše, v Luksemburgu za 1,15 milijona evrov podjetju Falcone Luxembourg prodal svoje podjetje za prodajo poslovnih daril; to je mesec, ko je DZS od istega Falconeja za okrog 1,2 milijona evrov kupila delnice gradbenega podjetja Bosna, ki tako rekoč ne obstaja.

O prodaji omenjenega podjetja za prodajo poslovnih daril smo poročali že novembra lani. Ali je njegov brat kakor koli povezan z afero s Patrio, smo takrat vprašali tudi Janeza Janšo, ki je odgovoril, da kolikor on ve, ni, »bi pa bil presenečen, če bi bilo to res«. Naj dodamo, da je tisti dan, ko smo pisali o tem, avtor prispevka od državljana B. N. prejel SMS-sporočilo z vsebino: »Promart iz Grosuplja res nima zveze s Patrio. Dokaz: naj pogleda odločbe UVK, ki je letos julija odločal o koncentraciji med DZS in Promartom«. To smo storili, a direktor urada za varstvo konkurence Jani Soršak pravi, ta odločba »sama po sebi ni noben dokaz za nič, saj se mi z davčnimi zatajitvami ne ukvarjamo«. Soršak je še dejal, da UVK vpogleda v tuje registre nima: »Če pa ima kdo kaj v tujini in na to ‘pozabi’ in če to ugotovimo, potem lahko temu primerno ukrepamo.«

Promart Design v lasti Falcona Luxembourg zdaj ima blokirana oba bančna računa, sredstva podjetja pa so se od leta 2005 (270.061 evrov) do lani povečala na dober milijon evrov. Lastnik Falcona Luxembourg Franci Zavrl nam je včeraj povedal, da ni »v nobeni kriminalistični preiskavi, vsaj kolikor jaz vem«, in dodal, da je prepričan, da so bili vsi njegovi posli transparentni in pošteni.

***

V zadevi s Patrio je na Finskem 13 osumljenih: 11 je finskih državljanov, dva pa sta tuja državljana. Naši viri iz policije zatrjujejo, da ta dva državljana zagotovo nista Slovenca.

Prijavi sovražni govor