Je Zavod za zaposlovanje nenamensko trošil denar?

Zavod za zaposlovanje ni poročal, kako porablja sredstva, zlasti za programe aktivne politike zaposlovanja.

Objavljeno
06. julij 2012 20.33
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana – Kot smo pred dnevi razkrili, je ministrstvo za delo zaradi možnih nepravilnosti uvedlo nadzor na zavodu za zaposlovanje, morebitno koruptivno porabo državnega denarja, predvidenega predvsem za pomoč brezposelnim, pa preiskuje tudi protikorupcijska komisija.

Na ministrstvu za delo so nam včeraj pojasnili, da bo nadzor poslovanja zavoda zaključen konec tega meseca, preliminarnih poročil pa še nimajo.

Notranji nadzorniki preiskujejo morebitno nenamensko ali celo protizakonito porabo denarja za ukrepe na trgu dela v letih 2011 in 2012; gre predvsem za programe aktivne politike zaposlovanja, ki naj bi v času krize – pa tudi sicer – iskalcem zaposlitve in samozaposlitve pomagali najti službo ali delo.

Preverjajo menda 54 pogodb, ki jih je z določenimi izvajalci sklenil zavod, posebno pozornost bodo posvetili temu, ali so bila javna naročila za izvajanje programov zavoda izvedena pravilno in z vsemi pravnimi podlagami. Po naših informacijah je zavod pri tem celo prirejal nekatere podatke.

Za komentar dogajanja na zavodu smo prosili tudi generalno direktorico direktorata za trg dela in zaposlovanja Damjano Košir. Bila je kratka: »Težko komentiram, o tem nimam mnenja.«

Zavod: Ravnamo zakonito 
in v skladu s pooblastili

Na dogajanje so se v četrtek odzvali na zavodu. Pojasnili so, da je predmet finančnega nadzora, ki ga opravlja ministrstvo, aktivna politika zaposlovanja, »kadrovske in finančne zadeve«, »splošne zadeve« in »izdaja delovnih dovoljenj ter informacijske podpore«. Pri tem poudarjajo, da zavod ravna zakonito in v skladu s svojimi pooblastili, različne prejšnje revizije in nadzori pa da niso ugotovili nepravilnosti. Kot dokaz za to navajajo tudi, da je svet zavoda, ki zavod tudi upravlja, za lani o sebi izrekel pozitivno mnenje glede pravilnosti porabe sredstev za izvajanje ukrepov aktivne politike zaposlovanja.

Računsko sodišče je o poslovanju zavoda v letu 2010 – glede pravilne porabe teh sredstev – izreklo pozitivno mnenje. A v pojasnjevalnem odstavku je opozorilo, da zavod ni posebej poročal o znesku 2.621.135 evrov, ki ga je namenil ukrepu »Usposabljanje za večjo zaposljivost 2009/2010«, zavod pa računskemu sodišču ni poročal niti o tem, kako je porabil več kot 113 milijonov za aktivno politiko zaposlovanja. Na letni ravni gre za te namene okoli 300 milijonov evrov denarja (nekaj ukrepov je v tabeli).

V zadevo se je že februarja po številnih prijavah vključila tudi Komisija za preprečevanje korupcije in zoper zavod kmalu sprožila postopek. Pri tem potrjujejo, da je tudi komisija seznanjena z informacijo, da naj bi pri preiskavi šlo za programe aktivne politike zaposlovanja in da je zavod domnevno prirejal podatke. Postopek komisije še poteka, zato dodatnih informacij za zdaj še ne morejo posredovati.