Jerkič: Gospodarska rast se ne pozna pri plačah

Počivavškovi sindikati bodo ob podpori ZSSS stavkali tudi za ohranitev enotnega plačnega sistema.

Objavljeno
03. januar 2018 15.08
sindikati
L. Z., STA
L. Z., STA
Ljubljana − V pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek in ki napoveduje stavko 24. januarja, so na današnji novinarski konferenci zavrnili očitke vladne strani, da so apetiti sindikatov pretirani. Poudarili so, da se zavzemajo za ohranitev enotnega plačnega sistema, podprla pa jih je tudi predsednica ZSSS Lidija Jerkič.

Duh je ušel iz steklenice

Kot je dejala Jerkičeva, se gospodarska rast ne pozna pri plačah zaposlenih ne v javnem ne v zasebnem sektorju. Zato so sindikati obeh sektorjev na vlado naslovili že vrsto pobud za dvig plač. »Ko spustiš duha iz steklenice, ga je zelo težko potlačiti nazaj,« je dejala in dodala, da je v tem trenutku duh že ušel. Podprla je zahteve sindikatov iz javnega sektorja in opozorila, da je socialni dialog zelo lahko podreti, težko pa ga je vzpostaviti.

Počivavšek je danes ponovno spregovoril o razlogih za stavko, ki jo napovedujejo za 24. januar. Po njegovih besedah stavkovne zahteve izhajajo iz dogovorov, ki jih je vlada sklenila s sindikati, ter iz dogovorov, ki jih je sklenila mimo socialnega dialoga in zunaj okvirov enotnega plačnega sistema.

Kot je poudaril, so izjave z vladne strani, da so zahteve sindikatov pretirane, neprimerne in nastavljajo ogledalo vladi.

Treba je vzpostaviti ustrezna razmerja

Med stavkovnimi zahtevami sindikatov iz Počivavškove skupine je takojšnja in enotna odprava anomalij za zaposlene nad 26. plačnim razredom, ki bi prinesla dvig za tri do štiri plačne razrede, o čemer so sicer že od jeseni potekala pogajanja. V Počivavškovi skupini se z vladno stranjo in tudi z drugo pogajalsko skupino ne strinjajo o načinu teh pogajanj, saj so prepričani, da se je treba o vseh odstopanjih, tudi tistih, ki sledijo dvigu zdravniških plač, pogajati hkrati.

Kot je pojasnil, se je vlada z določenimi skupinami dogovorila za višje plače, kar pomeni, da je treba pri vrednotenju delovnih mest ponovno vzpostaviti ustrezna razmerja. Zato jim vlada po njegovem prepričanju ne more očitati, da so njihove zahteve neutemeljene. Pri tem je navedel, da so se približno polovici zdravnikom plače dvignile za pet razredov, in poudaril, da na primerljivih delovnih mestih zahtevajo primerljive plače.

Vlada podpisala zavezo

Vlada pa se je po njegovih besedah očitno odločila, da bo »sistem plač v javnem sektorju razsula«, pri čemer se ni zavedala posledic in jih bo prepustila naslednji vladi. Počivavšek je zavrnil tudi očitek, da so stavkovne aktivnosti povezane s prihajajočimi volitvami, saj da so enovita pogajanja predlagali že septembra.

Zaradi ustreznih razmerij so med stavkovne zahteve zapisali tudi dvig plač za dva plačna razreda za delovna mesta do 26. plačnega razreda, kjer so bili sicer že deležni odprave plačnih anomalij.

Glede stavkovne zahteve, da se začnejo odpravljati še preostali varčevalni ukrepi, vključno z osemodstotnim znižanjem vrednosti plačnih razredov, je Počivavšek spomnil, da je vlada decembra 2016 podpisala zavezo, da se bo v letu 2018 začela pogajati o odpravi varčevalnih ukrepov. »Če vlada to problematizira, to ne pomeni drugega, kot da je dogovor takrat sklepala v figo v žepu, bodisi se ni želela pogajati o tem bodisi je to želela prepustiti naslednji vladi,« je dejal.

Prav tako zahtevajo tudi zagotavljanje sredstev za povečanje stroškov dela delodajalcem, saj vlada po Počivavškovih besedah očitno ni razmišljala o tem, da bo treba delodajalcem zagotoviti ta sredstva, zaradi česar so, denimo, nekatere bolnišnice v težavah.

Počivavškova namestnica Ana Jakopič je poudarila, da želijo pravično razporeditev denarja. Opozorila je, da so se nekaterim skupinam zaposlenih plače povišale za 20 odstotkov, nekaterim celo za 40 odstotkov.

Doslej za stavko 17 sindikatov

Pri tem je naštela 17 sindikatov, ki so se znotraj pogajalske skupine doslej opredelili za stavko. To so sindikati državnih organov, veterinarjev, delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti, kulture in narave, carinikov, kulturnih in umetniških ustvarjalcev ter novinarjev nacionalne radiotelevizije, farmacevtov, slovenskih diplomatov, laboratorijske medicine, centrov za socialno delo ter sevalcev. Prav tako bodo stavkali v sindikatih v zdravstvu, visokošolskem sindikatu in konfederaciji sindikatov Neodvisnost, stavki se pridružujejo tudi v sindikatu Sove, kjer stavka poteka že od decembra, v sindikatu ministrstva za obrambo, kjer ne morejo stavkati, pa si bodo zaposleni vzeli prost dan.

Opredeljevanja o stavki po navedbah Jakopičeve v nekaterih sindikatih še potekajo. Uradno bodo stavko predvidoma napovedali 12. januarja, takrat naj bi bilo kaj več znanega tudi o številu zaposlenih, ki se bodo stavke udeležili. Na dan stavke pripravljajo tudi protestni shod pred vlado.