Jeseni na obisk prihaja monaški knez

Pahor na obisku v Monaku predvsem o možnostih gospodarskega sodelovanja.

Objavljeno
19. julij 2013 20.33
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Monaco - Predsednik republike Borut Pahor se danes mudi na delovnem obisku v kneževini Monako, kjer se je sestal z monaškim knezom Albertom II., premierom Michelom Rogerjem ter ministrom za finance in gospodarstvo Jeanom Castellinijem.

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, so govorili predvsem o novih možnostih gospodarskega sodelovanja.

Monaški premier Roger je izpostavil odlične odnose med državama in tradicijo dobrega sodelovanja v multilateralnih organizacijah. S slovenskim predsednikom sta se strinjala, da je še veliko neizkoriščenih možnosti vsestranskega sodelovanja med državama. Predsednik Pahor je predlagal tudi več aktivnosti na področju investicij.

Dogovorila sta se, da se v Monaku organizira poslovno-gospodarska konferenca, kjer bi monaški gospodarski skupnosti predstavili možnosti sodelovanja s slovenskimi podjetji, v Ljubljani pa bi organizirali konferenco, kjer bi predstavili možnosti sodelovanja z monaškimi podjetji. Ob tej priložnosti je predsednik republike povabil monaškega premiera, da z gospodarsko delegacijo obišče Slovenijo, so sporočili iz urada. 

Z monaškim knezom Albertom II. pa sta dopoldan govorila predvsem o skupnih dobrodelnih projektih. Ob tej priložnosti se mu je Pahor osebno zahvalil za njegovo pisno podporo kandidaturi patra Pedra Opeke za Nobelovo nagrado za mir za leto 2013. Monaškega kneza je tudi povabil v Slovenijo, Albert II. je vabilo sprejel in obisk potrdil za letošnjo jesen.

Nocoj se bo predsednik republike skupaj s knezom Albertom II. in monaško kneginjo Charlene udeležil tudi desetega mitinga atletske diamantne lige, najprestižnejše serije atletskih mitingov na svetu.