Jeseniški mural bo največji v Sloveniji

Ena od vodilnih osebnosti poljske ulične umetnosti Mariusz Waras ustvarja na Stari Savi na Jesenicah.

Objavljeno
21. oktober 2016 23.19
Blaž Račič
Blaž Račič

Jesenice – Na steni prireditvenega prostora na Stari Savi na Jesenicah na povabilo organizatorjev tradicionalnega jeseniškega Festeelvala znani poljski avtor Mariusz Waras (na fotografiji) ustvarja največji mural v državi.

Mariusz Waras, ki je diplomiral iz grafične umetnosti na Akademiji za likovno umetnost v Gdańsku, je znan predvsem po monumentalnih podobah z industrijskimi motivi in motivi, ki opozarjajo na okoljsko problematiko.

Waras velja za eno od ključnih osebnosti poljske ulične umetnosti, njegove stvaritve pa se pojavljajo na pročeljih stavb v številnih mestih po svetu: v Gdansku, kjer živi, Berlinu, Parizu, Sao Paulu, New Yorku, Londonu in drugih mestih, razstavljal je tudi v Ljubljani in Mariboru.

Objekt na Jesenicah je primerljiv s tistimi v Gdansku, je dejal avtor, podobna bo tudi vsebina upodobitve na steni, ki ponazarja težko delo in življenje delavcev v industrijskih mestih.

Za motiv najprej ročno izdela papirnato šablono, s katero si nato pomaga pri poslikavi stene, v nove murale pa vključuje tudi detajle iz drugih.