Jeza v Zasavju zaradi kadrovanja Obrtne zbornice Hrastnik

Brez javnega razpisa pogodbeno zaposlili predsednico lokalne SMC Mašo Kovač, za LAS je to »že na začetku skrhano zaupanje«.

Objavljeno
19. januar 2016 20.07
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Na hrastniški obrtni zbornici (OOZ) so pogodbeno zaposlili predsednico hrastniške SMC Mašo Kovač. Ker so to storili brez javnega razpisa, so si nakopali jezo dela članstva in Lokalne akcijske skupine (LAS) Zasavje, najbolj črnogledi pa se bojijo, da so s tem ogrozili tudi poldrugi milijon za lokalne razvojne projekte. Denar je Zasavju namenjen do leta 2020.

Nesoglasja so prišla na dan, še preden je Zasavje dobilo prvi evro za lokalne projekte, za katere bo iz Evropskega kmetijskega sklada v šestih letih na voljo 1,5 milijona evrov. Mitja Adamlje, namestnik predsednice LAS, kamor je vključenih že šestdeset subjektov, obžaluje, da so na OOZ z nepremišljenim dejanjem vrgli slabo luč tako na mlado pogodbenico Mašo Kovač kot na LAS in na celoten projekt ter skrhali zaupanje: »Ne vem, kdaj bo kakšen projekt za Zasavje spet vreden toliko.«

Projekt je bil dobro zastavljen. Pogodbo o ustanovitvi in delovanju pogodbenega partnerstva LAS Zasavje so podpisali oktobra lani, novembra so na skupščini izvolili organe, ki bodo bedeli nad upravljanjem sredstev, za vodilnega partnerja pa so izbrali OOZ Hrastnik, ki si je domnevno kadrovsko samovoljo privoščila, še preden jo je resorno ministrstvo sploh potrdilo za vodilno partnerko.

Časovna stiska in pomisleki

Adamlje pojasnjuje, da se je vse skupaj zapletlo, ko si je že izbrana bodoča sodelavka OOZ Nada Grešak dva tedna pred dnem D premislila. »Območno obrtno zbornico smo v LAS za vodilno partnerko potrdili, ker smo ocenili, da je Grešakova dobra izbira, pred kratkim pa smo izvedeli, da je odstopila iz osebnih razlogov.

Zbornica je v očitni časovni stiski poiskala drugo rešitev − Kovačevo. O njej v LAS nismo sodili. Ne moremo pa se strinjati s kadrovanjem OOZ. Glede na javna sredstva je po našem mnenju treba objaviti javni razpis,« je za Delo povedal Adamlje. Ker jih argument, da je tudi sedanji vodilni partner v projektu lahko odločal po svoje, ni prepričal, so za nasvet prosili pravno službo na občini Trbovlje. »Pojasnili so nam, da LAS nima pravne podlage preprečiti OOZ kot vodilnemu partnerju načina zaposlovanja oziroma sprejetja odločitev. Časovno stisko razumemo, a žal sproža pomisleke že na začetku,« je dejal Adamlje.

»Zaposlitev dveh pogodbenih delavk je obvezna tudi po uredbi. Če se bo zaposlitev uresničila, bomo ravnali skladno z delovno zakonodajo in pravili zbornice,« se brani predsednik OOZ Mirko Mastnak. S sprejetjem strategije lokalnega razvoja pa se že mudi. Zasavci bodo lovili drugi rok za oddajo − 31. januar. Ali bo OOZ ostala vodilna partnerka, bo znano v pol leta. Toliko časa si za potrditev strategij in vodilnih partnerjev običajno vzame država.