Jezera s toplejšo vodo v Jasni še ne bo

Letos so uredili poti in postavili razgledno ploščad, obsežnejša prenova bo še sledila.

Objavljeno
08. julij 2015 18.17
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Kranjska Gora – Kranjskogorska Jasna je dočakala nekaj težko pričakovanih posodobitev, jutri pa bo urejena še razgledno-skakalna ploščad. Želje domačinov, da bi uredili tudi poletno kopališče s toplejšo vodo, pa se vsaj za zdaj ne bodo uresničile, pravi župan Janez Hrovat.

Pobudo za ureditev Jasne je lani prišla iz Turističnega društva Kranjska Gora. Po besedah župana Janeza Hrovata so že uredili nekaj poti in mostičkov, s čimer je Jasna dobila bolj prijazno podobo, na drugem jezeru pa bo jutri dokončana šest metrov visoka razgledno-skakalna ploščad. Do konca tedna bodo k jezeru prestavili premične veceje in postavili kiosk s pijačami in sladoledom, je povedal Hrovat. Za urejanje bodo letos porabili okoli 40.000 evrov.

Prvotno so predvideli več denarja, a ker so posamezna dovoljenja za urejanje pridobili šele pred kratkim, med poletno sezono pa na jezeru po županovih besedah ne bodo gradili, so z rebalansom zmanjšali postavko: »Če bi dovoljenje dobili marca, bi lahko do sezone že vse zgradili.«

Prihodnje leto nameravajo urediti še pot od Jasne do Erike in jo opremiti z razsvetljavo, piknik prostore in dve otroški igrišči. Celotni projekt prenove Jasne je vreden okoli 300.000 evrov. Gradili bodo postopoma, odvisno od razpoložljivega denarja, pravi župan.

Za zdaj so opustili zamisel, da bi med prvim in drugim jezerom, ki bi ga nekoliko zmanjšali, zgradili še manjšega s površino okoli 3000 kvadratnih metrov. V njem ne bi bilo rib in vegetacije, vodo pa bi ogrevali s sončno energijo oziroma s pomočjo posebne folije, vendar za takšno rešitev niso pridobili naravovarstvenega soglasja, je povedal Hrovat.

»Vodo s temperaturo več kot 20 stopinj Celzija vsaj sto dni na leto v Kranjski Gori nujno potrebujemo za kopanje in upam, da si bodo soglasodajalci premislili,« je dejal Hrovat, ki te možnosti še ni povsem opustil, želi pa si, da bi vodo poleti lahko ogreli do 25 stopinj Celzija in bi bila primerna za vse.

Če to ne bo izvedljivo v Jasni, so v igri tudi druge lokacije v Kranjski Gori, je še dodal župan.