Josipini Turnograjski obnovili spomenik, plošča pa v kleti

Na slovesnosti ob 160. obletnici smrti prve slovenske pesnice, pisateljice in skladateljice ni bilo simboličnega odkritja obeliska.

Objavljeno
13. junij 2014 23.35
Preddvor
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Preddvor – Na slovesnosti Svobodoljubna Slovenka sem, ki so jo v Potočah pripravili ob 160. obletnici smrti prve slovenske slovenske pesnice, pisateljice in skladateljice Josipine Urbančič Turnograjske, je predsednica Kulturnega društva Josipine Turnograjske ddr. Mira Delavec Touhami znova opozorila na malomaren odnos države do pisateljičinega groba v avstrijskem Gradcu.

Na kulturni slovesnosti, kjer je bil slavnostni govornik akademik dr. Boštjan Žekš, svetovalec predsednika Boruta Pahorja, je povedala, da je morala na lastne stroške obnoviti zapuščen umetničin grob v Gradcu, na katerem je bilo že nameščeno obvestilo, da bo ukinjen, če ne bo plačana najemnina.

»Najemnina v Gradcu je bila poravnana za 30 let, po obnovi groba, ki ga krasi pet metrov visoka piramida iz nabrežinskega marmorja, pa je plošča, ki je bila nameščena tam 50 let po Josipinini smrti, postala odveč, zato sem jo prenesla v Preddvor, da bi njen duh ostal tu, kjer je živela in ustvarjala. Toda plošča je zdaj že dve leti v kleti mojega stanovanja, saj ne more stati zraven njenega spomenika na gradu Turn, kamor sodi, ker pristojne oblasti ne izdajo dovoljenja za njeno postavitev,« je bila kritična.

Na kranjskem zavodu za varstvo kulturne dediščine se namreč sklicujejo na odlok občine Preddvor iz oktobra 2006, s katerim je bil omenjeni spomenik razglašen za spomenik lokalnega pomena. Za vse posege je zato treba pridobiti kulturnovarstvene pogoje in soglasje.

ZVKD Kranj je zato pozval Miro Delavec Touhami, naj odstrani ploščo z napisom »Tu počiva Josipina Turnogradska, slovenska pisateljica, rojena Urbančičeva 9. julija 1833, umrla omožena Tomanova 1. junija 1854«, in tudi kovinsko tablo z napisom »Plošča je z groba Josipine Turnograjske v Gradcu. Obnovo donirala ddr. Mira Delavec Touhami«.

Na zavodu so za Delo pojasnili, da so odstranitev zahtevali, ker gre za ploščo z neresnično informacijo, umestitev plošče in napisne table pa da krni likovno podobo spomenika. Kot pravijo, je skrbnik spomenika, Dom starejših občanov Preddvor, 19. maja zaprosil za izdajo kulturnovarstvenih pogojev in jih dobil še isti dan, vendar v vlogi ni bilo predloga za namestitev sporne plošče z graškega pokopališča, ampak le obnova obeliska.