Jubilejni MOS potrdil vzpon

Organizatorji zadovoljni s 100.000 obiskovalci, razstavljavci so sklenjenimi posli, Hrvati pa s sodelovanjem

Objavljeno
17. september 2017 15.09
Brane Piano
Brane Piano
Celje - Robert Otorepec, izvršni direktor Celjskega sejma, Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in Sanja Želinski Matunec, svetovalka predsednika Hrvaške obrtne zbornice so zadnjega dne celjskega 50. sejma MOS povzeli svoje vtise in poslovno uspešnost jubilejne poslovno sejemske prireditve. »Čeprav nam vreme ni bilo naklonjeno, beležimo približno enak obisk kot lani in se danes, v nedeljo približujemo številki 100.000,« je dejal Otorepec.

Prva država partnerica v zgodovini MOS je bila letos vlada Hrvaške preko njihove obrtne zbornice in že medijska pozornost je temu je prvi dan na sejmišče privabila obiskovalce in številne predstavnike gospodarskega in političnega življenja obeh držav. Otorepec poudarja, da je bilo letos tudi število obsejemskih poslovnih srečanj in drugih prireditev rekordno. Predvsem politika - spomnimo, sejem je odprl predsednik vlade Miro Cerar skupaj s hrvaško podpredsednico vlade Martino Dalić - je letos gospodarstvu na sejmu namenila več pozornosti. Minister Počivalšek s sodelavci je bil na sejmu vsak dan na voljo za pogovor domačim in tujim poslovnežem.

Prva anketa med razstavljavci kaže, da se jih bo dve tretjini prihodnje leto na MOS vrnilo. »Manj zadovoljni so bili predvsem tisti, ki direktno prodajajo in so bili večinoma na zunanjih površinah - verjetno zaradi vremena. Očitno pa je tudi, da tovrstna maloprodaja na sejmih nekako izumira in da obiskovalci prihajajo bolj ciljno usmerjeni,« pojasnjuje Otorepec. Sicer pa je 41 odstotkov razstavljavcev zatrdilo, da so na sejmu tudi sklenili konkretne posle.

Tudi prvi med slovenskimi obrtniki Branko Meh se ne pritožuje: »Letos veliko več kot minula leta naših obrtnikov in podjetnikov s svojimi predstavitvami sodelovalo na sejmu, sodelovalo je tudi rekordnih 11 območnih zbornic in naše branžne sekcije. Organizirali smo več neporsedna poslovna srečanja, kjer so se obrtniki in podjetniki iz oči v oči srečali s podjetniki iz drugih držav. V Ulici obrti smo na bolj sodoben način prikazali, kaj je obrt, kaj podjetništvo in predstavljali različne poklice. Promoviranje vajeništva je obiskalo več kot 2000 osnovnošolcev in staršev.«

Hrvaška se je 21. letih sodelovanja na MOS letos predstavila kot država partnerica sejma v Celju. »S tem, kar smo naredili, smo zelo zadovoljni. Naši razstavljavci so zelo zadovoljni, izmenjali so dosti kontaktov, zanimanja je bilo veliko, razdelili so veliko katalogov in informacij,« je poudarila svetovalka predsednika Hrvaške obrtne zbornice Sanja Želinski Matunec. Hrvaška se je predstavljala s približno petdesetimi razstavljavci. »Bilo jih je nekaj s področja obrti, nekaj je bilo trgovskih društev in nekaj turističnih ponudnikov. Pravi rezultati bodo znani po sejmu, ko se bodo sklenili posli,« je dodala in poudarila, da upa, da se bo sodelovanje s Slovenijo v prihodnosti le še nadgradilo.