Julija je še vedno živa!

Genska analiza v Italiji najdene mrtve volkulje je pokazalo, da ne gre za slovensko Julijo.

Objavljeno
15. november 2012 14.00
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si

Najnovejše genetske analize so pokazale, da v Italiji najdena mrtva volkulja ni bila Julija, partnerka slovenskega volka Slavca, ki je spomladi migriral v Italijo, so sporočili z Biotehnične fakultete.
Iz Italije so raziskovalcem Biotehniške fakultete sporočili, da so bile v ameriškem laboratoriju opravljene dodatne genetske analize mrtve volkulje, ki so jo našli pri St. Anna di Alfaedo, v bližini parka Lessinia v Italiji.

Glede na to, da je bila volkulja najdena v bližini Slavčevega teritorija, se je domnevalo, da bi lahko bila samica, ki so jo italijanski mediji poimenovali Julija in s katero je Slavc ustanovil prvi trop na tem območju.


Dodatne analize so sedaj nedvomno pokazale, da mrtva volkulja ni bila Julija. Je pa tudi ta mlada volkulja izvirala iz Italije, iz apeninsko-zahodno alpske populacije, enako kot Julija. Tako sta Slavc in Julija verjetno še vedno skupaj in če bosta preživela nadaljnih nekaj mesecev, bi lahko bili aprila skoteni prvi mladiči.

Konec avgusta je volku Slavcu preko delovanja avtomatskega mehanizma odpadla telemetrijska ovratnica, tako da se je njegovo spremljanje s pomočjo telemetrije končalo. So pa ob zadnjem snegu italijanski raziskovalci znotraj Slavčevega teritorija uspeli najti sledi enega do dveh volkov. Ali je šlo za omenjeni par, bodo lahko potrdili, ko bo končana genetska analiza iztrebka, ki so ga našli med sledenjem.