Junaki nadaljevanke tokrat »knapi«

Zaradi anonimke je prvi mož RTH odredil preiskavo Spektra, zdaj je »zatožen« sam. Bojan Jelen: Ne bom kupil Spektra.

Objavljeno
15. marec 2015 21.29
Konec stavke rudarjev v Hrastniku, 13. marca 2014
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Trbovlje – Direktor Rudnika Trbovlje–Hrastnik (RTH) Bojan Jelen, ki je decembra na podlagi anonimke naročil forenzično preiskavo v hčerinski družbi Spekter, je zdaj sam žrtev anonimnih obtožb. Te ga bremenijo domnevnega okoriščanja, politične korupcije in izčrpavanja Spektra z namenom, da ga odkupi. Anonimko so pred dnevi obravnavali nadzorniki RTH. Jelen vse obtožbe zanika.

»Če bi imel toliko denarja, da bi odkupil Spekter – kar si težko predstavljam, ker ga nimam –, ne bi opravljal funkcije, kot jo zdaj,« se brani Bojan Jelen, ki se je kot direktor RTH, kjer je od novembra 2013, imenoval še na čelo hčerinskega Spektra.

»Anonimno nadaljevanko« je očitno sprožila prav ta Jelenova poteza. Ali anonimka o Spektru obstaja, ni mogoče trditi, saj je Jelen javnosti ne želi razkriti. Izsledke njenih posledic v obliki forenzične preiskave pa je že predstavil nadzornemu svetu (NS). Mimogrede: anonimka vsebuje kar nekaj krepkih tudi na račun »molčečih in za dogajanje na RTH slepih« rudniških nadzornikov, ki jih spet vodi Jernej Vodeb. Vmes je namreč za nekaj časa odstopil s funkcije. Ko so bile prijave zaradi odškodninskih tožb proti bivšemu vodstvu RTH spisane, se je vrnil.

Jelen je sicer preiskavo na Spektru zaupal Branetu Ogorevcu, bivšemu sodelavcu na Irgu, podjetju, prek katerega sta nadzorovala zapiranje RTH. Neuradno naj bi ta z njo zaslužil več deset tisočakov. Kolikšen bo res Ogorevčev stroškovnik, Jelen ni hotel izdati. Ker rezultati preiskave nosijo oznako zaupno, tudi z njimi za zdaj še noče pred javnost. Najprej, pravi, bo odzivno sporočilo poslal odgovornim na Spekter, med katerimi je sicer v vlogi direktorja tudi sam. O rezultatih preiskave na Spektru je povedal le, da je dala »nekaj pomembnih ugotovitev za naprej«.

Spekter po Jelenu vsekakor potrebuje dolgoročno vizijo razvoja, da bo posloval bolj optimalno in bolj racionalno. Povečati mora kapital, dobiček, ki ga je rudniška »mati« z Jelenovim prihodom na RTH vzela »hčeri«, da je z njim krila zapiralna dela, pa bodo Spektru znova pustili prihodnje leto. Jelen pravi: »Reinvestirali ga bomo, da povečamo kapital družbe.« Spektru je mati sicer »zaplenila« 2,4 milijona evrov preteklega dobička. Čeprav je bil Jelen skop glede izsledkov o Spektru, pa je nekaj očitkov vendar navrgel: »Zadnjih pet let Spekter ni zmanjšal stroškov dobaviteljev za vzdrževanje. Ti znašajo 1,8 milijona. V petnajstih letih je zgradil le en stanovanjski objekt. Tudi subvencij za rekonstrukcijo starih stanovanj ni nikoli poskušal pridobiti ...«

Da bi v »razvojni viziji« Spektra videl sebe, Jelen zanika. »Nebuloze« so po njegovem tudi navedbe v anonimki, da naj bi se z Mujom Ajkunićem iz trboveljske nepremičninske družbe Naše okolje pripravljala na poceni prevzem izčrpanega Spektra. Spekter je sicer prevzel 80 stanovanj republiškega Stanovanjskega sklada, ki jih je pred tem upravljalo Naše okolje. Jelena in Ajkunića po navedbah iz anonimke neformalno povezuje politično simpatizerstvo s SMC. Jelen odgovarja, da se z Ajkunićem nista srečala.

Jelen pa ne more tajiti poznanstva z bivšim poslancem PS Jožetom Velikonjo. Ker ga je zaposlil v času, ko je RTH odpustil 135 ljudi, med njimi tudi sedem z izobrazbo na ravni Velikonjeve, ga anonimka dolži politične korupcije, obeh pa okoriščanja s preprodajo bakra iz jamskih električnih kablov. Jelen zanika tudi to, češ da je določil odgovorne, ki nadzirajo poti odpadnega materiala. »Od mojega prihoda so vsi kabli v delavnici,« trdi.