Jurjevanje v večkulturnih ritmih

51. jurjevanje v slovenskih, grških, argentinskih in kubanskih ritmih

Objavljeno
20. junij 2014 16.04
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Črnomelj - V črnomaljski Jurjevanjski dragi bodo nocoj odprli 51. Jurjevanje. Gre za najstarejši folklorni festival v Sloveniji, ki je vsako leto bolj mednarodno obarvan.

Poleg belokranjskih folklornih skupin bosta nastopili še skupini Ponikve Dobrepolje in Predgrad, gostujoči folkloristi pa prihajajo iz sosednje Hrvaške, Grčije in Argentine.

Že v sredo so odprli rokodelsko razstavo Lan in pripravili strokovno predavanje o vinski dediščini v Beli krajini ter večer argentinske etno glasbev atriju črnomaljskega gradu. Včeraj so odprli razstavi o tradicionalni tekstilni dediščini in o 20-letnici delovanja KUD Artoteka, v okviru EtnoFolk festivala, s katerim oživljajo mestno jedro z glasbo, ki je na glavnem prizorišču v Jurjevanski dragi ni slišati (letos bo slovensko kubanska), pa je bil zvečer koncert skupine Šalša.

Poleg nastopov številnih folklornih in glasbenih skupin je v Črnomlju med Jurjevanjem bogata tudi ponudba izdelkov domače in umetnostne obrti, pripravljajo kolesarski izlet po Beli krajini in nogometni turnir za osnovnošolce, Društvo arhitektov Dolenjske in Bele krajine pa nocoj prireja razpravo o ureditvi Jurjevanjske drage.