Jutri pohod od Litije do Čateža

Na cilju na Čatežu bo ob 13. uri potekala kulturna prireditev, imenovana Razhodnja, na kateri bo zbranim spregovoril scenarist Stane Peček.

pet, 10.11.2017, 08:00
Zgodovina Levstikove poti sega v petdeseta leta 20. stoletja, ko je po poti s svojimi študenti hodil prof. dr. Anton Slodnjak, njegovo delo je nadaljeval prof. dr. Matjaž Kmecl, danes pa s študenti hodi naokoli prof. dr. Miran Hladnik. Prav dr. Matjaž Kmecl je pred tremi desetletji pomagal s svojimi neprecenljivimi nasveti pri določanju, označevanju in idejni zasnovi Levstikove poti, po kateri se zdaj že 30 let drugo soboto v novembru odpravljajo številni pohodniki iz domovine in tujine.

Litija −  Prav na Martinovo soboto bo potekalo tradicionalno Levstikovo popotovanje od Litije do Čateža. Start pohoda bo med 6. in 9. uro v Litiji in v Šmartnem pri Litiji. Pot je dolga približno 22 kilometrov.

Na dan prireditve se bo z ljubljanske železniške postaje v Litijo mogoče pripeljati z vlaki, ki bodo odpeljali ob 5.50, 6.50, 7.30 in 7.40. Z mariborske železniške postaje pa bodo vlaki odpeljali ob 3.35, 4.25, 5.20 (prestop v Zidanem Mostu) in 6.55.

Pohodniki bodo tudi letos lahko pešačili po dveh poteh, so sporočili iz Zavoda Levstikova pot. Prva bo vodila čez Gobnik in Moravče pri Gabrovki na Čatež, po kateri je hodil tudi pisatelj Fran Levstik in na kateri je nastal znameniti potopis z naslovom Popotovanje od Litije do Čateža. Druga pot pa je speljana na Čatež čez Primskovo po tako imenovani planinski poti.

Turistično društvo Čatež bo na cilju na vaškem trgu ob 13. uri pripravilo bogat kulturni in zabavni program, imenovan Razhodnja. V njem bodo sodelovale številne kulturno-umetniške skupine, zbranim pa bo spregovoril scenarist in vsestranski kulturnik iz Mokronoga Stane Peček, ki prav v teh dneh praznuje 80-letnico.

V kulturnem programu bodo nastopili občinski pihalni orkester Trebnje, Trebanjske mažorete, Folklorna skupina Večerna zarja, MoPZ Vinogradnikov Čatež, Dramska skupina P.L.i.N, Harmonikarji Aleša Smoliča, Ljudski pevci in godci s Polšnika, Čateški m'skvantarji.

Po Razhodnji sledi veselo martinovanje v družbi cvičkove princese Maje Žibert ter ansambla Novi spomini. Razhodnjo organizira Turistično društvo Čatež, pestro in zabavno pa bo na cilju že vse od 10. ure dalje. Pohodnike bodo z avtobusi vozili na železniški postaji v Litijo ali v Šentlovrenc.

Prijavi sovražni govor