Jutri prvi počitniški dan

Zimske počitnice: Godba na pihala, tekma škrata Bolfenka, dogodivščine vražička Zlodeja.

Objavljeno
15. februar 2015 15.11
Smuka na Rogli, 31.1.2015, Rogla
Mateja Kotnik, Nedelo
Mateja Kotnik, Nedelo
Za učence iz jugovzhodne Slovenije se jutri začenjajo zimske počitnice. Drugod bodo nanje morali še počakati, a ne več kot teden dni. Na vseh slovenskih smučiščih in v termah so se na zimska počitniška tedna dobro pripravili. Otrokom in njihovim staršem ponujajo pester program, tako da ne bo lahko izbrati. A turistični delavci niso mislili le na otroke, ampak tudi na njihove starše. »Počitnice so čas za razvajanje. Za vse,« so sporočili.

Na Krvavcu bodo tečaji smučanja potekali v dveh smučarskih šolah (Jecom šport in Ski race Manner), ki ponujata možnost prevoza otrok iz Ljubljane. Če bodo snežne razmere primerne, bo vsak večer med 16.30 in 19. uro tudi nočno sankanje. Vozovnica za sankanje vključuje prevoz s kabinsko žičnico in štirisedežnico Tiha dolina, sani pa lahko pripeljete s seboj ali si jih za doplačilo izposodite na planini. Za sankanje so obvezne rezervacije.

Poleg vlečnic Luža in ograjenih smučarskih površin je za najmlajše pripravljen otroški park Manner. Starejšim otrokom pa poleg snežnega parka Krvavec letos ponujajo dve novosti: veleslalomsko progo Audi in test hitrosti. »Smuka pri nas bo zagotovo atraktivna, tudi zaradi debele snežne odeje,« sporočajo s Krvavca, kjer družinam ponujajo 15-odstotni popust ob nakupu smučarskih vozovnic. Na Krvavec vsak dan vozi tudi avtobus z avtobusnih postaj v Ljubljani in na Bledu. Smučarske vozovnice lahko kupite kar na njem. Zadnji počitniški dan, 28. februarja, pa bo bučen; na Plaži Krvavec bo igrala Laška godba na pihala, ki jo bodo spremljale mažoretke.

Med zimskimi počitnicami ne bo dolgčas niti na Mariborskem Pohorju. Za osnovnošolske in predšolske otroke so pripravili smučarske in deskarske tečaje, tako da bodo vsi dobro pripravljeni na prvo tekmo za pokal škrata Bolfenka (28. februarja). Zmagovalca čaka enotedensko potovanje za dva v Egipt. Organizatorji pokala sporočajo, da zmagovalec ne bo tisti, ki bo najhitrejši, ampak tisti, ki bo progo v dveh tekih presmučal najbolj časovno enakomerno.

V smučarskem centru Cerkno so pripravili posebno družinsko akcijo 3=4, v kateri lahko štiričlanska družina smuča za 61,50 evra, kar je najceneje med velikimi smučarskimi centri v Sloveniji. V njihovem smučarskem vrtcu bodo poskrbeli za otroške družabne igre in otroške smučarske tekme, pripravili pa so tudi ugodne tečaje za vse, ki bi radi izpopolnili svoje smučarsko znanje.

Kaj pa počitnice na Obali? Dobro uro ali dve in se lahko namočite v toplem morju v bazenih. Hoteli Bernardin ponujajo kar tri tisoč kvadratnih metrov vodnih površin. Bazeni so povezani s hotelom, kar je prednost predvsem za družine z majhnimi otroki. Za vso družino so pripravili pester animacijski program, za otroke do 12. leta starosti brezplačno bivanje, internetno povezavo pa so vključili v ceno očetu in mami.

V termah Šmarješke Toplice bodo med zimskimi počitnicami organizirali otroške delavnice z naslovom Čudežni svet igre, ki jih bo vodila psihologinja in igralna terapevtka. Otroci se bodo naučili umiriti in sprostiti, pridobili bodo nekaj socialnih spretnosti in samozaupanja, predvsem pa se bodo veliko zabavali. Starši bodo ta čas lahko prisluhnili strokovnemu predavanju o igranju z otroki. Poskrbljeno bo tudi za brezplačno varstvo za najmlajše, starši pa bodo lahko dve uri posvetili le sebi. »Počitnice so čas za razvajanje. Za vse,« vabijo tudi v Šmarjeških Toplicah.

V Strunjanu bodo otroci izbirali med otroškim klubom animatorke Stelle, družabnimi igrami, izobraževalnimi otroškimi kvizi, mini diskoteko ter med številnimi družinskimi izleti.

V termah Dolenjske Toplice bo otroke pričakal medo Tedo. Z njim bodo iskali skriti zaklad, tekmovali v plavanju, telovadili, brali pravljice, risali, pekli krofe in plesali. Na pust­ni torek seveda v maskah.

Na sneg in v vodo

V Termah Zreče bo v času zimskih šolskih počitnic odprla vrata Srčkova dežela. Otroci se bodo v družbi animatorjev zabavali v bazenu, ustvarjali v delavnicah, tekmovali v igrah brez meja, poiskali čisto pravi gusarski zaklad ter z indijanskimi perjanicami na glavi preganjali kavboje.

Na Rogli pa so za vse tiste, ki se šele navajajo na smučarsko vlečnico in se učijo prvih smučarskih zavojev, uredili varen poligon pri gostinskem obratu Uniorček, med smučarsko progo Košuta in Uniorčkom. Malo večje otroke, željne adrenalinskih doživetij, pa bo gotovo navdušilo drvenje po 1360 metrov dolgi vijugasti progi v saneh. Na Rogli zagotavljajo, da je povsem varno, pa še hitrost lahko nastavljate sami. Svoj slog in drzne akrobacije bodo lahko počitnikarji pokazali tudi na smučeh ali deski, na snežnem poligonu z ovirami. Fun park, poligon za deskarje in smučarje prostega sloga, boste našli vzdolž leve strani smučišča Mašin žaga. Fun park Rogla sestavljajo snežni žleb (»half pipe«) v zgornjem delu, petnajst elementov »slopstyle« v srednjem in spodnjem delu, zemeljsko zgrajeni »kickerji« v spodnjem delu in dve skakalnici »big air« tik pred ciljem.

Po smučišču Uniorček pa bo krožil prijazni vražiček Zlodej. Za otroke je pripravil kar nekaj pustolovščin. Skupaj z njim bodo obiskali gozdne prijatelje v lesenih hiškah ob smučišču Uniorček, se pomerili v zabavnih snežnih igrah, pekli Zlodejeve piškote, odlične mafine ali slastne palačinke.

Na Rogli so dobrodošli vsi, tako začetniki kot izkušeni smučarji, ne glede na starost. Za uživanje na snegu ne potrebujete nisi svoje smučarske opreme, saj vas bodo v izposojevalnici oblekli od nog do glave.