Kadrovska pomoč za centre za socialno delo

Pomoč naj bi bila zagotovljena preko javnih del in razpisov za pripravništvo, financiranih iz evropskega sklada.

Objavljeno
24. maj 2012 19.30
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Predstavniki ministrstva za delo in direktorji centrov za socialno delo so danes preučili možnosti za okrepitev ekip, potrebno za ustrezno izvajanje postopkov na področju sociale. Pomoč naj bi bilo med drugim mogoče dobiti preko javnih del in razpisov za pripravništvo, financiranih iz evropskega socialnega sklada, piše Slovenska tiskovna agencija. Na ministrstvu so že v sredo napovedali, da bodo danes govorili o možnosti okrepitve ekip. Na nekaterih centrih je namreč prišlo do manjših organizacijskih težav, zaradi katerih jim ministrstvo zagotavlja podporo.

Predstavniki ministrstva so direktorjem na delovnem sestanku predstavili tudi novosti, ki jih na področju socialne in družinske politike prinaša zakon za uravnoteženje javnih financ. Generalni direktor direktorata za socialo na ministrstvu Davor Dominkuš je po poročanju STA dejal, da bo zakon v nekaterih pogledih centrom za socialno delo olajšal delo. Tako npr. odločbe ne bo več treba vročati s priporočeno pošiljko, temveč z navadno pošto.

Za dopolnitev odločb zaradi spremembe glede plačevanja vrtca za drugega otroka pa bodo poskrbeli na centralni ravni, je zagotovil. Ocenjuje, da centri ne bodo imeli preveč dodatnega dela. »O vseh teh zadevah so že odločali, vendar so bili postopki nekoliko bolj enostavni. Zdaj bo odločanja manj, vendar bo postopek nekoliko bolj zapleten,« je dejal.

Informacijska podpora bo pripravljena v kratkem, predvidoma v začetku junija, s centri pa se bodo po potrebi sestali v juniju, je še povedal Dominkuš.

Z novim letom se je začela uveljavljati nova socialna zakonodaja. Skupno število vlog, ki so jih centri za socialno delo že vnesli, je nekaj več kot 300.000, na podlagi nove socialne zakonodaje pa so dodelili okoli 485.000 pravic, so v sredo povedali na ministrstvu.