Kadrovska tragedija zmešnjav ZD Idrija

Nepodpora sveta zavoda idrijskega zdravstvenega doma za nov mandat direktorici Urški Močnik je najprej odnesel prav predsednico sveta zavoda Natalijo Kovač Jereb.

Objavljeno
22. februar 2017 09.54
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Zdaj sta negotovi tudi ponovna kandidatura Močnikove na novem razpisu in na koncu tudi energetska sanacija objekta. Začetek novega kroga izbire za direktorsko mesto se pričakuje še v tem tednu, razpis pa bo odprt mesec dni.

Urški Močnik se bo marca iztekel štiriletni mandat. Na zadnjem razpisu je edina od dveh kandidatov izpolnjevala izbirne pogoje, vendar je na sedemčlanskem svetu zavoda dobila dva glasova podpore in štiri proti. Ne glede na skrhane odnose med sedanjo direktorico in svetom zavoda je bila odločitev po dobrem poslovanju doma v zadnjih letih, kar prej ni bil običaj, najmanj nekoliko presenetljiva. »Program Močnikove ni prepričal,« je včeraj ponovila predsednica sveta Natalija Kovač Jereb: »Če nimamo niti enega pediatra v takšnem gospodarskem okolju, potem je neokusno v javni ustanovi mahati z dobički.«

Županu Bojanu Severju je zaradi odločitve sveta zavrelo. Odločno se je postavil na stran direktorice, člane sveta pa pozval k odstopu. Kovač Jerebova ga je za zdaj edina uslišala: »O strokovnosti sveta ne dvomim, kljub vsemu pa čutim tudi moralno odgovornost, zato nepreklicno odstopam.« Svet zavoda v takšni sestavi deluje šele leto dni.

Pediatra ni, ker pediatrov ni

Močnikova je včeraj zatrdila, da uradno sploh ni dobila pojasnila, zakaj ni bila imenovana v nov direktorski mandat. »Argument, da jih program ni prepričal, sem zasledila šele v medijih. Ampak člani me o programu na predstavitvi sploh niso spraševali,« je dejala in s tem posredno pritrdila govoricam, da je neimenovanje posledica osebnih sporov in tudi lokalne politike. Očitki so začeli leteti zaradi anonimk zdravnikov znotraj zavoda, ki so direktorico med drugim obtoževali tudi podkupovanja in napak pri javnih naročilih. Revizije so pokazale na nekatera tveganja, vendar škode za javni zavod niso ugotovile.

»Argument, da nismo vlagali, kaže nepoznavanje in nerazumevanje zdravstva. Pediatrov na trgu ni in noben denar jih ne more kupiti. Člani tega sveta se niso niti potrudili, da bi se poglobili v sistem, v katerega so vstopili,« je razočarana Močnikova. V svoj bran je povedala, da se je število zaposlenih v zadnjih štirih letih zaradi širitve programov zdravstvenega doma povečalo za 13. Kronično pomanjkanje specialistov pa dom rešuje dolgoročno z zaposlitvami mladih zdravnikov, zato zdaj daje delo dvema specializantoma pediatrije, petim specializantom družinske medicine, specializantki medicine dela, zdravnici po strokovnem izpitu in pripravnici na zobozdravstvu. »To je mlad kader, ki bo v prihodnosti rešil kadrovsko stisko,« zatrjuje.

Prej ne kot da

Dodala je, da je presežke iz zadnjih treh let v višini 800.000 evrov dom hranil za prihodnje naložbe, medtem ko je v zadnjem mandatu zavod s pomočjo ustanoviteljic občin Idrija in Cerkno v obnovo in posodobitve vložil dva milijona evrov. Zalogaj pa ostaja energetska sanacija stavbe, ki jo želi občina izpeljati hkrati s sanacijo osnovne šole s skupno naložbo v višini 1,4 milijona evrov. »Naložbi sta zdaj ogroženi, kajti za izpeljavo projekta občina potrebuje legitimne podpisnike, meni pa se mandat izteka.«

Da bo mera polna, je še pred direktorskim zapletom zaradi osebnih razlogov odstopila strokovna vodja zavoda Ana Ogrič Lapajne, ki pa pojasnjuje, da z direktorico ni v sporu. Povsem sveža je tudi odstopna izjava vodje družinske medicine v domu. Zaradi kaotičnih razmer so se zdravniki mobilizirali in začeli zbirati podpise v podporo direktorici. To naj bi storila najmanj polovica kolektiva. Kljub podpori se Urška Močnik še ni odločila, ali se bo spet prijavila na razpis. »Bolj se nagibam k ne kot da,« pravi. Če se ne bo spustila v direktorsko igro, se bo najverjetneje tudi poslovila od zavoda.