Kaj se dogaja s prebežniki po prestopu meje? 

Ob vstopu v Slovenijo prebežnike ustavijo policisti in preverijo njihove dokumente. Če imajo vse potrebne, lahko nadaljujejo pot.

Objavljeno
18. september 2015 14.45
SERBIA-HUNGARY-EUROPE-MIGRANTS
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana − Slovenija je pred prihodom vala beguncev predvidela postopke za ravnanje v tem primeru. Te zdaj pristojni organi že izvajajo na terenu. Kot zagotavljajo vsi, bo Slovenija spoštovala schengenska pravila in evropski pravni red. STA objavlja kratek pregled omenjenih postopkov.

Ob prihodu čez mejo

Ob vstopu v Slovenijo prebežnike ustavijo policisti in preverijo njihove dokumente. Če imajo vse potrebne, lahko nadaljujejo pot, sicer pa jih policija napoti v sprejemne centre.

Po prihodu v sprejemni center

V sprejemnih centrih, teh je trenutno po Sloveniji določenih šest, prebežnike evidentirajo in registrirajo, po potrebi jih tudi medicinsko oskrbijo. Sprejete nato napotijo naprej, odvisno od njihovega ugotovljenega statusa.

Tisti, ki so zaprosili za mednarodno zaščito

Begunce, ki zaprosijo za mednarodno zaščito, napotijo v enega od namestitvenih centrov po državi, ki so za to predvideni. Skupaj je za zdaj v teh centrih zagotovljenih dobrih 2000 mest. Če bi bilo to premalo, bi še 3000 ljudi lahko namestili v šotore.

Tisti, ki ne zaprosijo za zaščito

Tiste prebežnike, ki ne zaprosijo za mednarodno zaščito, napotijo v centre za tujce, kjer čakajo na izročitev tuji državi, iz katere so prišli. Za zdaj jih je bilo največ poslanih v center za tujce v Postojni.

Če se med bivanjem vendarle odločijo zaprositi za mednarodno zaščito, jih premestijo v namestitvene centre.

Če ne zaprosijo za mednarodno zaščito, v države, iz katerih so prišli, pa jih ni mogoče vrniti, lahko ostanejo v Sloveniji v za to določenih namestitvenih zmogljivostih.