Kako je excelova napaka odnesla državnega uradnika

Topolko se izgovarja na predlogo v programu, ki ima v resnici zapečateno formulo. Oba ponudnika izdelovala maketo za drugi tir.

tor, 13.03.2018, 20:04

Boljši od avstro-ogrske ponudbe

Matjaž Požlep iz podjetja Art Rebel 9 pravi, da je konkurenčna predstavitev drugega tira temeljila na klasičnem pristopu, kakor »iz časov Avstro-Ogrske«, njihova predstavitev pa je interaktivna, visokotehnološka. »Naredili smo filma, ki se projicirata na 3D, fizični relief področja. Vsebina se dinamično spreminja - če bi se trasa spremenila, bi se spremenila tudi vsebina, ki se projicira s tremi projektorji. S tem je zadeva precej bolj nazorno prikazana,« je povedal Požleb. Večino cene predstavljata prav ta dva filma, ki sta narejena v projekcijski tehnologiji 3D-mapping. Poleg tega je projekt pripravljen tako, da bi ga lahko zelo hitro spremenili, če bi imel naročnik novo zahtevo, in to kar od daleč, saj je vključen tudi brezžični dostop. Lep del cene predstavljajo tudi raziskave, morali so proučiti, kako tematiko predstaviti na najboljši način, pravi Požlep. »Naša ponudba je bila resda dražja, a pri ocenjevanju prispelih ponudb so ocenjevali tudi kakovost predstavitve in tu smo bili bolje ocenjeni.« Pri projektu je osem ljudi intenzivno delalo od novembra. Zdaj se Požlep boji, da bodo razpis razveljavili. Za zdaj niso dobili plačanega še nič denarja, niti računa še niso izdali. Večino plačila, kakšnih 85 odstotkov, bo iz evropskih virov, preostalo pa bo davkoplačevalskega denarja. Pogovarjali smo se tudi z nekaterimi drugimi poznavalci tovrstnih storitev, ki so želeli ostati neimenovani, povedali pa so nam, da cena za tovrstno multimedijsko predstavitev ni nujno previsoka, vse je odvisno od tehničnih zahtev, ki jih je razpisovalec navedel v razpisu. Valentina Plahuta Simčič

Ljubljana – Čeprav so pri postopku izbire za izdelavo makete drugega tira izbrali najdražjega ponudnika, šef direkcije za infrastrukturo Damir Topolko ne bo odstopil. So pa razrešili neimenovanega državnega uradnika, sicer nosilca javnega naročanja in skrbnika pogodbe.

Direkcija je za izdelavo makete drugega tira oziroma multimedijsko predstavitev projekta izbrala podjetje Art Rebel 9, ki je na razpisu oddalo najdražjo ponudbo v višini 133.590 evrov. Podjetje RPS, ki je ponudilo polovico nižjo ceno (oziroma 60.851 evrov), pa je potem postalo podizvajalec. Da se je pri izbiri izvajalca res zgodila napaka, je danes tudi uradno potrdil Damir Topolko, direktor direkcije za infrastrukturo na infrastrukturnem ministrstvu. Pravi, da je »komisija uporabila program excel oziroma predlogo, ki se uporablja za ocenjevanje ponudb. V tej predlogi niso bile ustrezno korigirane formule in posledično se je zgodil napačen izračun.« »To ne drži, saj se v excelovih predlogah formule ne spreminjajo, ampak zgolj podatki. Prav zaradi zapečatenih formul se tudi imenujejo predloge,« pojasnjuje naš vir.

Varovanje makete

Topolko pojasnjuje, da je imel neizbrani ponudnik možnost pritožbe, vendar tega ni izkoristil, zato je odločitev o izbiri pravnomočna. »Gre za banalno napako, o kateri sem obvestil tudi ministra Petra Gašperšiča,« pravi Topolko. »Za zdaj čakam na poročilo ministrstva, ki mora izvesti revizijo, da zanesljivo ugotovimo, ali se je res zgodila kakšna napaka. Če se je zgodila, bo nekdo moral za to odgovarjati,« je zatrdil premier Miro Cerar.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo s kontejnerjem in maketo, ki jo bodo iz Kopra preselili še v Ljubljano, pa odgovarja, da tega ne ve, in dodal, da so razpis na direkciji izvedli zato, ker ga na projektnem podjetju 2TDK niso mogli prevzeti. Ali Topolko pozna oba ponudnika? »Ne, z njimi nisem imel nikoli opravka. To je dezinformacija,« je zatrdil in pojasnil, da bo varovanje makete plačala družba 2TDK, vendar znesek ne bo presegel tisoč evrov v celotnem obdobju predstavitve makete.

»Zelo neobičajno je, da kljub jasnim določilom v razpisu, da je najpomembnejši kriterij najnižja cena, nekdo to spregleda. Pri tem očitno ne gre za napako, niti za naključje,« opozarja Igor Šoltes, nekdanji šef računskega sodišča, in dodaja, da gre pri tem, če bo izplačilo opravljeno, za oškodovanje državnega premoženja. »Upam, da to ne bo popotnica za investicijo in način financiranja projekta drug tir,« še dodaja Šoltes.

RPS se iz zgodbe umika

Direktor RPS Branko Filipič je pojasnil, da se je pri odpiranju ponudb pokazalo, da sta bila oddana predloga zastavljena na povsem različnih ravneh. »Naša rešitev je klasična, izbrani ponudnik pa je oddal rešitev, ki je onemogočala dodatne funkcionalnosti. Takšne makete za našo ponujeno ceno ni mogoče izvesti. V podrobnosti postopka izbora se zato nismo več spuščali in nimamo želje po reviziji postopka,« pravi Filipič.

Prijavi sovražni govor