Kako preživeti poletje v ... Celju

Poletje v Knežjem mestu se bo spogledovalo s srednjim vekom.

Objavljeno
28. junij 2016 18.15
skerl*stari grad
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Celjske ulice bodo 1. julija zavzeli fotografi, ko se bo začel že deveti Celje Fokus, še edina fotografska delavnica v državi, ki je lani prerasla v festival fotografske fotografije. V dobrem tednu dni bodo odprli fotografske razstave, pripravili bodo pogovore o fotografiji, v goste med drugimi znanimi imeni prihaja letošnji nagrajenec Word Press Photo Matic Zorman, ki je na delavnicah že sodeloval kot mentor.

Vrhunec letošnjega poletja bo zagotovo muzikal Veronika Deseniška. Takrat bo Stari grad po skoraj šesto letih spet središče ene najbolj vznemirljivih ljubezenskih zgodb. Besedilo novinarja in igralca Janeza Usenika je uglasbil mladi celjski skladatelj Leon Firšt, pod taktirko dirigenta Simona Dvoršaka in v režiji Marka Plantana bodo muzikal 5. julija premierno uprizorili Eva Černe (Veronika), Klemen Bunderla (Friderik) in številni drugi pevci. Na Starem gradu bodo sledile še tri ponovitve.


Celje bo v poletnih mesecih prizorišče številnih koncertov, predstav in ostalih prireditev. Foto: Brane Piano

Zgodba slovenskih Romea in Julije pa ne bo edino spogledovanje s srednjim vekom v letošnjem celjskem poletju. Tradicionalna srednjeveška prireditev Dežela celjska vabi bo konec avgusta, srednji vek bo 22. avgusta najprej napovedala predstava Trubadurke (Zvezdana Novaković, Tina Žerdin in Pia Zemljič). srednjeveški kabaret z Luko Marcenom pa dva dni kasneje. Šestindvajsetega avgusta bodo mestne ulice zavzeli vitezi in grajske gospodične, dan kasneje pa bo Stari grad znova srednjeveško oživel z barantanji, živo glasbo, žonglerji, s konjeniki, pojedinami in ognjeno predstavo.

Poletje v knežjem mestu bodo zaznamovali tudi številni koncerti in druge prireditve, dogajanje pa bo vzelo slovo na Starem gradu s podelitvijo že 20. Veronikine nagrade za najboljšo pesniško zbirko.