Kako se izogniti vegradizaciji novinarstva?

Peticija Ustavimo diskriminacijo in degredacijo poklica je lahko korak k izboljšavi razmer medijskega trga dela.

Objavljeno
19. junij 2013 20.48
tlo parlament
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Novinarska uredništva se zaradi krize in zniževanja stroškov manjšajo, prve žrtve pa so honorarni sodelavci, čeprav so vitalni del redakcij.

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) so v ta namen danes objavili peticijo Ustavimo diskriminacijo in degredacijo poklica. Vse bolj se namreč sliši, da v novinarstvu poteka proces vegredizacije.

Ker so pogodbeni sodelavci v medijih najbolj ranljiva ter pravnim in socialnim tveganjem izpostavljena skupina, preko katere je ogrožen javni interes na področju medijev, podpisniki pod peticijo - svoj glas lahko oddate tudi vi - od izdajateljev medijev, vlade in inšpekcijskih služb med drugim zahtevajo spoštovanje veljavnih minimumov v pogodbenih razmerjih: enako plačilo za enako delo, pogodbeni sodelavci morajo imeti pravico do enake pravne varnosti, izobraževanja in socialnega zavarovanja kot redno zaposleni.

O položaju pogodbenih sodelavcev oziroma honorarnih sodelavcev v medijskih hišah so včeraj pripravili tudi javno tribuno z naslovom Upor pogodbenikov. Osnovno sporočilo je bilo, da se je za svoj položaj treba boriti in da ne bo šlo brez solidarnosti zaposlenih kolegov.