Kako urediti imuniteto vira in zaščititi novinarje

Sindikat nasprotuje »gonji novinarjev, ki so delo korektno opravili, preganja pa se jih zaradi izdaje (domnevno) tajnih podatkov«.

Objavljeno
27. januar 2015 14.28
M. Č., Delo.si, STA
M. Č., Delo.si, STA
Ljubljana − Sindikat novinarjev Slovenije ob primeru novinarja Televizije Slovenija Erika Valenčiča, ki ga bodo v sredo zaslišali na tožilstvu zaradi domnevnega razkritja tajnih podatkov Sove, ponovno poziva k zakonski ureditvi imunitete vira ter k uzakonitvi dolžnosti novinarja, da mora identiteto takega vira varovati kot poklicno skrivnost.

Zakonska ureditev imunitete vira bi po predlogah sindikata veljala za vir, ki medijem posreduje informacijo v javnem interesu.

Kot je sindikat opozoril v sporočilu za javnost, je Valenčič že četrti novinar, ki je izpostavljen pregonu kazenskih organov po ovadbi Sove v podobni zadevi. Tožilstvo vodi postopke še proti novinarki Dela Anuški Delić in novinarjema Dnevnika Meti Roglič in Petru Lovšinu.

Izvršni odbor sindikata nasprotuje »že skoraj serijski gonji proti novinarjem, ki so v interesu javnosti delo novinarsko korektno opravili, preganja pa se jih zaradi izdaje (domnevno) tajnih podatkov, ki so jih javnosti po profesionalni vesti, domačem in mednarodnem poklicnem kodeksu dolžni razkriti,« so poudarili.

Pri tem ugotavljajo, da takšna praksa organov pregona resno ogroža obveščenost javnosti, saj demonstrira silo nad poklicem in vsemi novinarji, neposredno pa je usmerjena tudi proti medijem, kjer novinarji delajo. V sindikatu zato pričakujejo, da bodo medijske družbe novinarjem, ki tvegajo pregon, stale ob strani ter jim nudile potrebno pravno pomoč.

Specializirano državno tožilstvo v sredo vabi Valenčiča kot osumljenca na zaslišanje, ker naj bi v oddaji Koalicija sovraštva objavil domnevno tajne podatke Sove. Osumljen je, da je storil kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov, ker naj bi v omenjenem dokumentarnem filmu z objavo dokumenta Poročilo o aktivnostih skrajnih skupin v Sloveniji razkril tajne podatke Sove.

Odločitev tožilstva, da sproži predkazenski postopek proti Valenčiču, je v ponedeljek obsodil že upravni odbor Društva novinarjev Slovenije. Kot so sporočili, društvo pripravlja konkreten predlog sprememb kazenskega zakonika, po katerih objava tajnih podatkov, ki je v javnem interesu, ne bi bila kazniva, zahtevali pa bodo tudi dekriminalizacijo vseh dejanj zoper čast in dobro ime.