»Kakor da bi streljali na mrtveca«

Leto dni zapora za Roberta Časarja Luka Koper v neskončnih pravdah proti nekdanji upravi izgublja milijone

Objavljeno
19. marec 2016 13.09
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper – »To, kar počne Luka Koper z odškodninskimi tožbami proti nekdanji Časarjevi upravi, je tako, kakor da bi znova in znova streljali na mrtveca. Pravdajo se v nedogled, izgubljajo tožbe, mastno pa služijo odvetniki in sodišče,« je povedal eden od odvetnikov, ki noče biti imenovan. Kaže, da bodo še prvi milijon evrov težko izterjali od Roberta Časarja, ki je prav včeraj praznoval prvo obletnico začetka prestajanja zaporne kazni.

Odvetnikom Luke Koper pred dvema dnevoma ni uspelo prepričati sodnika na koprskem sodišču, da izda sklep o izbrisu ali ničnosti zemljiškoknjižnega dolga na njegovih hišah v Portorožu in Lendavskih goricah. Sodnik Matej Papler je na glavni obravnavi že dejal, da je tožba Luke Koper nesklepčna in da jo bo zavrnil. Za zdaj kaže, da bo pet milijonov evrov vredna hipoteka na teh nepremičninah obstala.

Potem ko je sodišče kazensko pravnomočno odločilo v zadevi Orleška gmajna in je nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar točno eno leto za zapahi na Dobu, je Luka Koper začela še civilno pravdo, v kateri je na prvi stopnji že dokazala, da ji morata nekdanji novogoriški nepremičninar Marjan Mikuž in Robert Časar za nastalo škodo v tem primeru izplačati 2,2 milijona evrov odškodnine. Če želi Luka priti do denarja, lahko to doseže le z zaplembo in unovčitvijo dveh Časarjevih nepremičnin, ki pa sta zavarovani z zemljiškim dolgom. Luka je še pred pravnomočnostjo sodbe iz civilne pravde od koprskega sodišča zahtevala ugotovitev neveljavnosti oziroma izbris zemljiškega dolga. Časarjev odvetnik Danijel Planinšec pa je prepričal sodnika, da je tožba nesklepčna, saj še nima pravnega upravičenja (sodba še ni pravnomočna, čeprav je glede na kazenski postopek pravnomočnost pričakovana).

Tožba za izbris dolga naj bi bila formalno pomanjkljiva tudi zato, ker ne zadošča trditev, da je zemljiški dolg fiktiven. »Prav tako nimajo nobenih dokazov, da naj bi bil Robert Časar sam lastnik zemljiškega dolga. Nedopustna je tudi tako zastavljena širitev tožbe na tretje osebe,« je včeraj trdil odvetnik Danijel Planinšec. Temu je sodnik ugodil in ni dovolil, da bi tožbo na izbris dolga širili na Časarjevo ženo Ksenijo Sedmak Časar in njenega očeta Franca Sedmaka. Planinšec včeraj ni hotel pojasniti, kako, s čim lastnik dolga izkazuje lastništvo dolga, če bo to kdaj potrebno. To je del poslovne tajne njegove stranke.

Vsi pravdni nesmisli

Odvetnica iz odvetniške pisarne Senica Ajda Arnol, ki zastopa Luko Koper, je izjavila, da ob predpostavki tako vpisanega zemljiškega dolga na Časarjevih nepremičninah ne bodo nikoli mogli poplačati iztožene odškodnine. A to ni edini nesmisel tega pravdnega postopka. Tudi če bi izbris zemljiškega dolga uspel, bi s prodajo portoroške hiše in hiše v Lendavskih goricah težko poplačali Časarjevo obveznost, ki izhaja iz prvega odškodninskega zahtevka. Toda takšnih odškodninskih tožb je še šest in poleg njih (ter že končanega primera Orlešek gmajne) še štiri kazenske zadeve, ki bremenijo Roberta Časarja. Povsem očitno je, da vseh nadaljnjih obveznosti iz odškodninskih tožb Časar ne bi mogel poravnati do konca življenja. Samo primer investicije v slovaškega logista TTI je vreden 19 milijonov evrov. V tej zadevi je 12 obtoženih (štirje člani uprave in osem nadzornikov). Zato so odvetniki ponovno načeli vprašanje o smiselnosti stroškov vseh odškodninskih tožb, na kar je opozarjal že nekdanji predsednik uprave Gašpar Gašpar Mišič, ki je pred dvema letoma izračunal, da je Luka za pravdanje do takrat namenila približno milijon evrov stroškov. Ker je najtežja tožba prihranjena za konec, lahko sklepamo, da bo vseh pravdnih stroškov precej več kot poldrugi milijon evrov.