Kakšna mati?! Očak vabi v svojo senco

Na sobotnem srečanju državljanov in politikov pri Najevski lipi bo govoril Boris Pahor

Objavljeno
28. junij 2016 14.01
Nedelo
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Črna na Koroškem − Pri najstarejši slovenski lipi, Najevski lipi na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem, bo v soboto 26. srečanje ljudstva z njihovimi izvoljenimi predstavniki v slovenski politiki. Slavnostni govornik bo akademik Boris Pahor.

»Letos smo srečanje prvič poimenovali 'vseslovensko', saj presega okvirje lokalnega, samo črnjanskega dogodka,« je povedala črnjanska županja Romana Lesjak, ki je k lipi povabila številne politike na državni in lokalni ravni. Tako so vabilo na srečanje dobili vsi trije predsedniki; predsednik države Borut Pahor, predsednik vlade Miro Cerar in predsednik državnega zbora Milan Brglez ter vsi poslanci državnega zbora, člani državnega sveta, vabilo je prispelo tudi na naslove vseh ministrov, pod krošnjo najmogočnejše slovenske lipe pa so povabili še vse veleposlanike v naši državi. Organizatorji si želijo, da bi politiki srečanje pod lipo izkoristili za druženje z državljani, saj se nanje večina spomnijo le pred volitvami.

Srečanje se bo začelo ob deseti uri z razmislekom žensk na odgovornih položajih. Govorile bodo o odgovornosti za javno besedo. »Glede na stanje v družbi se nam ta tema zdi zelo aktualna. Pri odgovornosti za javno besedo ne gre le za to, kaj kdo reče in kaj ne reče, pač pa tudi za odgovronost za izrečeno besedo,« je rekla Lesjakova in spomnila, da je predsenik vlade Miro Cerar lani pod lipo obljubil, da bo letos do nje pripešačil skupaj s pohodniki, ki bodo izpred črnjanskega kulturnega doma startali ob 8. uri zjutraj. Uro kasneje se bodo od tam proti lipi odpravili še gorski kolesarji. Vzpon letos ne bo tekmovalne, pač pa družabne narave. Kolesarji bodo lahko izbirali med dvema turama; krajšo in daljšo, ki ja namenjena zahtevnejšim kolesarjem.

Ob enajsti uri bo gostiteljica pozdravila zbrane, nato bo imel besedo slavnostni govornik, akademik Boris Pahor. »Rekel je, da bo govoril o fašizmu, o temi, ki bi morala najti prostor tudi v slovenskih šolah,« je napovedala Lesjakova.

Kulturni program bodo pripravili domačini. V njem bodo nastopili člani pihalnega orkestra Rudnika Mežica, mešani pevski zbor Markovič Kristl Mato in mladi gledališčniki. Sledil bo rej pod lipo, ki mu bo dajal takt Tim kvintet z Adrijano Kamnik.

Prvič so se državniki z ljudstvom srečali pod Najevsko lipo po osamosvojitvi, avgusta 1991. Lipa je pravzaprav očak slovenskih lipovcev, in ne mati vseh slovenskih lip. Raste na nadmorski višini 1056 metrov, na posestvu kmeta Najevnika. Visoka je 25,5 metra. Deblo ima obseg 10,7 metra in je najdebelejše drevo v Sloveniji. Po legendi naj bi jo zasadili Turki, ki so pod njo zakopali zaklad. Zraščena je iz sedmih debel in je votla. Po načelih drevesne kirurgije so jo sanirali leta 1993 in ustavili propadanje okoli 700 let starega drevesa.