Kakšno zavarovanje izbrati, ko greste na počitnice v tujino?

Za primer smo vzeli strošek zavarovanja za eno osebo za pet dni v državah Evropske unije.

Objavljeno
12. februar 2016 21.01
felc schladming
Ba. Pa., Ma. F., Mi. Z.
Ba. Pa., Ma. F., Mi. Z.

Bližajo se šolske počitnice, zato smo pri nekaj zavarovalnicah preverili, kakšni so stroški zavarovanja z asistenco za tujino.

Za primer smo vzeli strošek zavarovanja za eno osebo za pet dni v državah Evropske unije. Podatke so nam poslale zavarovalnice oziroma smo jih poiskali na njihovih spletnih straneh.

Zavarovalnice ponujajo različne pakete in dodatna zavarovanja (na primer za športne aktivnosti), zato je treba podrobnejše podatke preveriti pri njih.

Pred odhodom v tujino si je treba priskrbeti tudi evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, saj z njo lahko uveljavljate nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve pri zdravnikih iz javne zdravstvene mreže. Pri zdravniku ne plačate ničesar, saj stroške pokrije ZZZS, če je bilo zdravljenje potrebno in bi se bolniku zdravstveno stanje v času bivanja v tujini poslabšalo, če zdravnika ne bi obiskal. O upravičenosti obiska zdravnika odloči tamkajšnji zdravnik.

Evropska kartica pa ne zagotavlja asistence, kar pomeni, da ste pri iskanju zdravnika ali ustrezne ustanove prepuščeni samim sebi. Evropska kartica prav tako ne krije stroškov prevoza zavarovane osebe iz tujine v Slovenijo.