Kam, če ne želite odštevati na prostem

Novoletno rajanje: ponekod je za silvestrsko noč že vse zasedeno, drugje goste še vabijo.

Objavljeno
28. december 2013 20.23
19.02.2010 - Terme CCatezz. Foto: Leon VIDIC/DELO
Boris Šuligoj, Koper, Marjana Hanc, Kranj, Miha Rubin, Maribor, Dejan Karba, Murska Sobota
Boris Šuligoj, Koper, Marjana Hanc, Kranj, Miha Rubin, Maribor, Dejan Karba, Murska Sobota

Turistični delavci so poskrbeli, da bo prednovoletni utrip karseda pester in prazničen, predvsem pa se nadejajo, da bodo privabili tako domače kot tuje goste. Od smučišč do toplic se pripravljajo na silvestrsko rajanje, saj je to obdobje za gostince eno najdonosnejših v letu.

Portoroški turistični delavci so kljub očitnemu vplivu recesije dobro poskrbeli za praznično prednovoletno razpoloženje z več dogodki kot vsa leta doslej. Do 20. decembra je bilo turistov manj, zadnje dni pa so zmogljivosti bolje zasedene. Obisk v tem času je pomemben zato, ker v desetih prazničnih dneh ustvarijo bistveno več prometa (in prenočitev) kot v vsem zadnjem mesecu leta. Minule štiri dni so imeli portoroški hoteli 10.686 prenočitev, to je za pet do deset odstotkov bolje kot lani v tem obdobju.

Za božične praznike so bili portoroški hoteli še 60-odstotno zasedeni, včeraj že 70-odstotno in zdaj se bo obisk do novega leta vsak dan izboljševal. Na silvestrovo bodo hoteli 90- do 100-odstotno polni. V LifeClassu in na Bernardinu trdijo, da bo dober obisk (80-odstoten) trajal vse do 12. januarja, tako da se bo leto 2014 za portoroške hotelirje začelo optimistično. Leto, ki se končuje, pa jim je prineslo popolnoma enako (oziroma za spoznanje višje) število prenočitev (1,1 milijona samo v hotelih) kot leto prej, kar je v teh razmerah, ko sta najbolj prizadeta domači in italijanski trg, po njihovem uspeh.

Najnižja cena za tridnevni paket s silvestrsko večerjo vred bo v Life Classu 371 evrov na gosta. Tridnevni paket v hotelu Mirta v izolskem San Simonu stane 259 evrov, podoben paket v portoroškem Metropolu pa 486 evrov na osebo. Za silvestrsko večerjo bodo v portoroškem GH Palaceu računali 170 evrov.

Silvestrovanja na prostem bodo pripravili v Piranu, Izoli in Kopru. Lepo vreme pričakujejo tudi za prvi novoletni dan, česar bodo veseli predvsem junaški plavalci, ki se bodo podali na jubilejni novoletni skok v morje.

Gorenjci pričakujejo boljši obisk v novoletnem tednu

Na Voglu, smučarskem centru nad Bohinjskim jezerom, so zelo veseli »pošiljke od zgoraj«. V četrtek je namreč zapadlo 60 centimetrov snega in tako imajo že meter debelo snežno odejo. Na Voglu bo zato smučarski center tako polno zaživel, nihalka bo za silvestrovo vozila do 5. ure zjutraj. Sneg je tudi na Pokljuki, kjer so urejene tekaške proge. Hoteli v Bohinju (Zlatorog in Bellevue sta zaprta) so bili v minulih dneh zasedeni 60- do 80-odstotno, tudi pri zasebnikih je še veliko prostora, za silvestrovo bo veliko bolje, upa Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj. Razmere so pač takšne, da so se počitnice skrčile na dva ali tri dni, gostje se za rezervacijo odločijo v zadnjem hipu glede na vremensko napoved, je povedal sogovornik. Bohinjci v teh dneh pripravljajo več novoletnih koncertov v Bohinjski Bistrici, odprli bodo tudi drsališče in tržnico z lokalnimi izdelki, za obiskovalce silvestrovanja bo poskrbljeno tudi tako, da se bodo organizirali avtobusni prevoz do hotelov in zasebnih prenočišč.

Hoteli so bili na Bledu med deževnimi božičnimi prazniki zasedeni približno polovično, turistom pa so s prireditvami (Legenda o potopljenem zvonu je bila dobro obiskana kljub dežju, prav tako božični koncert v cerkvi sv. Martina in novoletni koncert Godbe Gorje v Festivalni dvorani) kljub slabemu vremenu polepšali praznike, je pojasnila Eva Štravs Podlogar, direktorica Turizma Bled. Več kot 90 odstotkov hotelskih gostov je bilo iz tujine, med njimi so skupine iz Avstralije, Malte in Velike Britanije, Nemčije, nekaj pa je prišlo individualnih gostov.

Tudi za novo leto na Bledu pričakujejo predvsem tujce, prevladovali bodo gostje iz Italije, Rusije, Anglije in Malte ter tudi Nemci in Hrvati, po novem letu pa se v gorenjskem turističnem biseru nadejajo več gostov iz Hrvaške, Srbije in Rusije. »Nekaj prostih zmogljivosti je še tako v hotelih kot pri zasebnikih, vendar upamo, da se bodo do silvestrovega še napolnile. Glede na napovedi ne pričakujemo velikega odstopanja od lanskega leta,« je navedla Eva Štravs Podlogar.

V Kranjski Gori so žičničarji precej zaskrbljeni zaradi pretoplega vremena, saj ne morejo pripraviti kompaktnega snega. Od 24. do 27. decembra je tako obratovalo le nekaj naprav, pri nakupu nočne vozovnice pa so priznali popust. Koliko je bilo odpovedi hotelskih rezervacij, nam včeraj ni uspelo uradno izvedeti, po dosegljivih informacijah imajo hoteli približno 70-odstotno zasedenost. »Za novoletni teden je stanje rezervacij dobro, rezervirane so skoraj vse zmogljivosti, tako hotelske kot apartmaji in sobe. Vsi hoteli so pripravili silvestrovanje, prav tako se bo ob 22. uri začelo že tradicionalno silvestrovanje na prostem sredi vasi, ki bo trajalo do 2. ure zjutraj,« je pojasnila direktorica Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora Mirjam Žerjav. Med zanimivejšimi prireditvami omenimo še žive jaslice v umetnih ledenih slapovih v soteski Mlačca pri Mojstrani. Predstavo Spektakel v ledu, v kateri nastopa 26 igralcev, si bo mogoče ogledati od 27. do 30. decembra ter 1., 3. in 4. januarja ob 16., 17. in 18. uri.

Na Krvavcu so se v petek, ko so prvič v tej smučarski sezoni pognali tudi dvosedežnico Zvoh, pohvalili, da jih je obiskalo tisoč smučarjev. Prejšnja praznična dneva sta bila zaradi slabega vremena manj obiskana. »Na spodnjem delu smučišča je pet centimetrov novega snega, v zgornjem delu pa 30 centimetrov, je bil natančen Luka Vrančič iz RTC Krvavec. Povedal je, da v prihodnjih dneh, ko bo obratovala večina naprav, pričakujejo več organiziranih gostov, saj pripravljajo tečaje za smučanje, »medtem ko smučarjev, ki pridejo po navdihu, (še) ni. Težko je ljudem dopovedati, da je mogoče smučati, čeprav v dolini ni zime,« pravi sogovornik.

Terme preštevajo Ruse, Pohorje čaka na sneg

»Z zasedenostjo hotelov v teh dneh smo zelo zadovoljni,« je povedal vodja prodaje v Termah Maribor Igor Kurnik. Največ gostov imajo iz Rusije in z območja nekdanje Jugoslavije. Oba njihova »pohorska« hotela, Habakuk in Bellevue, sta polno zasedena.

Prav tako sta razprodana za silvestrovo. Zasedenost mestnih hotelov Orel in Piramida pa je trenutno približno 60-odstotna. »Prodali smo vse sobe, ki so primerne za pare, poslovne enoposteljne sobe pa bomo v tem času težko zapolnili,« meni Kurnik. Po njegovih besedah imajo v mestnih hotelih približno toliko gostov kot lani med božično-novoletnimi prazniki, v hotelih Habakuk pod Pohorjem in Bellevue na Pohorju pa za 10 do 20 odstotkov več. »Bistveno bolje kot lani sta bila ta dva hotela zasedena v času božičnih praznikov,« je povedal sogovornik in dodal, da je prišlo precej več Rusov.

S številom gostov so zadovoljni tudi v Športnem centru (ŠC) Pohorje, je povedal vodja prodaje Gregor Bezlaj. Čeprav so razmere za smuko slabe, so njihovi hoteli Arena, Videc in Bolfenk ter apartmaji zapolnjeni 95-odstotno, kar je nekaj odstotkov več kot lani. »To, da ni snega, za zdaj ni povzročilo večje odpovedi rezervacij. Upamo pa, da bo kmalu začelo snežiti,« je dejal Bezlaj. Na Mariborskem Pohorju sicer te dni obratujeta sedežnica Sleme in žičnica Bellevue, na Arehu pa vlečnice Ruška, Areh in Cojzerica. Od začetka sezone (7. decembra) so imeli v ŠC Pohorje blizu 15.000 smučarjev.

Ob koncu leta bo povprečna zasedenost nastanitvenih zmogljivosti na območju Maribor - Pohorje približno 40-odstotna, kar je za približno desetino več kot lani v istem obdobju, so sporočili z zavoda za turizem. Turistični objekti na Pohorju bodo čez novoletne praznike po napovedih zasedeni 80-odstotno. »Največ tujih turistov pričakujemo iz Hrvaške, Rusije, Ukrajine, Nemčije in Italije,« je povedala Vesna Male z Zavoda za turizem Maribor - Pohorje.

V praznično okrašenem Mariboru se bo do silvestrovega zvrstilo še več kot deset koncertov na prostem. »Z obiskom dogodkov v sklopu Čarobnega decembra smo zelo zadovoljni. Hkrati pa si v prihodnje želimo še tesnejšega sodelovanja med organizatorji in da tudi Mariborčanke in Mariborčani začutijo prijeten utrip na trgih in ulicah v središču mesta,« je dejala direktorica mariborskega zavoda za turizem Janja Viher.

Zdraviliški turizem ne pozna krize

Termalna središča in zdravilišča na Štajerskem oziroma v Pomurju so bila ob božiču polna. V Moravskih Toplicah (Terme 3000), Zdravilišču Radenci, v banovskih, lendavskih in ptujskih termah polno zasedenost napovedujejo tudi za silvestrovo. V hotelih, kjer pripravljajo pester novoletni program, so skoraj vse postelje že razprodane (zasedenost med 95- in 100-odstotna), kaj več prostora bi se za nenapovedane goste morda našlo le v Termah Lendava, Termah Banovci in Termah Ptuj, kjer je zasedenost okrog 90-odstotna.

Kot so nam povedali iz družbe Sava hotels & resorts, ki ima v lasti vse zgoraj omenjene zdraviliške destinacije, tudi letos prevladujejo domači gostje in gostje s tradicionalnih tujih trgov (Avstrija, Italija, Nemčija, Rusija). V primerjavi z lani imajo v znanih zdraviliščih letos med božično-novoletnimi prazniki celo za nekaj odstotkov več rezervacij.

Polno so zasedene tudi prleške Bioterme in tamkajšnji hotel, ki je novost na slovenskem turističnem zemljevidu - je namreč edini do okolja prijazen hotel v severovzhodnem delu Slovenije, zgrajen po standardih eko marjetice, evropskega znaka za okolju prijazne turistične namestitve. Čez praznike so, pravijo, stoodstotno zasedeni, »vendar nismo veliki, saj imamo samo 68 sob«. Enako polno je bilo, pravijo, tudi lani.