Kamniški župan bi samostan vzel, a še ne ve, kaj bi z njim

Uršulinke so ponudile samostan v Mekinjah občini Kamnik, vendar ta nima ne vsebin ne denarja za prenovo.

Objavljeno
13. oktober 2015 18.16
iza/samostan
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kamnik – Kamniški župan Marjan Šarec se je odločil sprejeti darilo uršulink, ki občini brezplačno ponujajo samostan v Mekinjah. Svetniki bodo o županovem predlogu glasovali na seji 21. oktobra in so, kot smo izvedeli, načeloma naklonjeni, da bi občina postala lastnica ogromne nepremičnine. Vendar posel skriva tudi precej neznank.

Sestre uršulinke so se 13. septembra po 113 letih z zahvalno mašo poslovile od Mekinjčanov in samostana v Mekinjah.

Potem ko so ga štiri leta neuspešno prodajale (izklicna cena skupaj z zemljišči je znašala najprej približno štiri milijone evrov), so junija na kamniškega župana naslovile dopis, da so pripravljene spomeniško zaščiteno stavbo in zemljišče znotraj obzidja podariti občini, da bi v njej opravljali dejavnosti v korist lokalni skupnosti.

Po selitvi depoja Narodne in univerzitetne knjižnice leta 2000 je polovica samostana prazna, redovnice pa niso imele ne denarja ne potrebe, da bi ta del obnovile. Gre za stavbo samostana, ki meri približno 5000 kvadratnih metrov, in pripadajoče zemljišče v izmeri približno 11.000 kvadratnih metrov.

V gradivu za sejo občinskega sveta je navedeno, da je po besedah sester uršulink tretjina objekta obnovljena zelo dobro, približno tretjina nekoliko slabše, tretjina pa še ni bila obnovljena in je v slabšem stanju. Streha je bila zamenjana na celotni stavbi.

Stroški manjši od koristi

Župan Marjan Šarec poudarja, da ima objekt izjemno vrednost in je zelo pomemben za občino Kamnik, vendar bi morali po prevzemu vanj umestiti ustrezne vsebine in ga vsaj delno prenoviti ter zagotoviti denar za vzdrževanje.

Strokovnjak gradbeništva si je že ogledal samostan in po njegovi oceni bi postopna obnova tretjine objekta, ki pa ni v kritičnem stanju, znašala približno pol milijona evrov, medtem ko bi celotno opremljanje prostorov za posamezen namen prihodnjih vsebin zagotovo stalo več milijonov evrov.

Samo stroški vzdrževanja so letos znašali približno 25.000 evrov.

Občina še nima izdelanega programa, kakšne vsebine in v kakšnem obsegu bi imeli v stavbi, za zapolnitev celotnega objekta pa bo potrebnih več let, morda celo desetletje.

Kljub temu pa župan Šarec meni, da stroški obnove in vzdrževanja niso nesorazmerni s koristjo, zato tudi predlaga, da občina sprejme darilo redovnic.