Kamp Lucija deloma izpraznili, odločitve o prenovi še ni

Lucijčani zgroženi nad barakarskim naseljem - Upravljalci načrtujejo še več mobilnih hišic in več parcel za avtodome

Objavljeno
13. december 2014 13.25
Kamp Lucija
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Lucija - Kamp v Luciji so deloma izpraznili, dokončne odločitev o tem, kdaj, do kakšne mere in za kolikšen znesek naj bi kamp prenovili, pa še ni. S kampom upravljajo Hoteli Bernardin. Prenova dela kampa je po neuradnih ocenah odvisna od uspešne prodaje hotelov Metropol. Šele ta bo omogočila Bernardinu pridobitev potrebnih investicijskih sredstev (ne zgolj za kamp).

Z najbolj prestižnega dela lucijskega kampa (nasproti Portoroža) so upravljalci že oktobra zahtevali selitev prikolic. Pavšalisti so se temu upirali in bili ogorčeni, toda upravi Bernardina se je mudilo. Zdaj pa se že dva meseca nič ne premakne. "V kampu imamo 550 parcel, od teh je parcele zasedalo približno sto pavšalistov, od slednjih jih je bilo kakih 30 na skrajnem koncu kampa (pri rtu Seča). Petnajst jih je napovedalo odhod, šest ali sedem jih je ostalo na parcelah pod hribom, devet pa smo jih premestili na drugi del kampa," je pojasnil Kristijan Staničić, izvršni direktor operative Hotelov Bernardin. Razlog za selitev je bila odločitev družbe, da poskrbi za ureditev kampa. Ta ima sicer štiri zvezdice, vendar si jih po marsičem ne zasluži. Vodstvo hotelskega podjetja, ki ima zemljišče v dolgoročnem najemu od občine Piran, se tega zaveda. "Radi bi obnovili infrastrukturo, na tem območju postavili več mobilnih hišic, parcele namenili tudi avtodomom, prenovili sanitarije, uredili celo manjši velnes center..., uredili okolico, skratka vložili tisto, kar bi že prejšnje uprave morale storiti," je dejal Kristijan Staničić. Koliko bo tukaj hišic in drugih parcel, kolikšna naložba in kdaj se bodo zares lahko lotili del, nam Staničić še ni mogel povedati. To je odvisno od "zelene" luči, ki jo upravi prižgejo lastniki, to pa storijo lahko tedaj, ko je družba finančno trdnejša.

Lucijčani in gostje zahtevajo lepši kamp

Prebivalci Lucije, ki imajo to možnost, da se skozi kamp lahko sprehajajo do rta Seča in do bližnjega parka Sečoveljske soline, so nad (ne)urejenostjo kampa ogorčeni. Predvsem jih moti približno 20 hišic, ki jih je na začetek kampa postavilo izolsko (piransko) podjetje ABF Turist. Takšnega barakarskega naselja v kampu, ki je tako blizu krajinskemu parku, enostavno ne bi smeli dovoliti, trdijo domačini. Kristijan Staničić je zatrdil, da bodo oni postavili bistveno lepše hišice in da tudi oni niso zadovoljni z ABF Turistom, ker jim ne plačuje dogovorjene najemnine, zato so že predčasno prekinili petletno zakupno pogodbo z njimi in sprožili sodni spor. ABF Turist pa hišice kljub temu prodaja (po 30.000 evrov za enoto). V kampu je poleg teh hišic še kar nekaj prikolic, iz katerih so posamezni pavšalisti naredili prava majhna barakarska bivališča, povsem neprimerna za območje kampa (v slogu ciganskega tabora). Letni pavšal za najem parcele v Luciji ni poceni in je odvisen od lokacije in od velikosti parcele - zanje plačujejo 2500 do 5000 evrov, v povprečju znaša osnovna cena približno 3500 evrov na leto.

Kamp Lucija je letos ustvaril 55.000 prenočitev
in pomeni kakih šest ali sedem odstotkov prihodkov skupine Hoteli Bernardin, vendar je visoko dobičkonosen, ker ne terja toliko stroškov vzdrževanja (ali števila zaposlenih) kot hoteli. Izvršni direktor operative je prepričan, da bodo do začetka turistične sezone vsaj del kampa lahko že prenovili in da bodo v naslednjih mesecih javnosti lahko natančneje povedali, na kakšen način bodo uredili to območje kampa.