Kanček zabave na silvestrovo tudi za brezdomce

Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote bo tudi letos pripravilo silvestrovanje z brezdomci.

Objavljeno
30. december 2012 10.33
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote tudi letos pripravlja tradicionalno silvestrovanje z brezdomci, ki bo v ponedeljek od 19. ure naprej potekalo v Vincencijevem študentskem domu na Taboru v Ljubljani. Po besedah Vesne Šmerc iz društva letos pričakujejo več kot 100 ljudi, večer pa bodo popestrili tudi z glasbenim programom in tombolo.

Kot je za STA dejala Šmercova, na silvestrovanje sicer običajno pride okoli 100 ljudi, letos pa pričakujejo, da se bo pripravljenega družabnega srečanja udeležilo od 120 do 130 brezdomcev. Tokrat že 18. silvestrovanje se bo sicer končalo malo čez polnoč.

Ob tej priložnosti za brezdomce pripravijo tudi prigrizke in toplo večerjo, program pa bodo popestrili z živo glasbo, raznimi skeči in kvizi.

Vmes se bo odvijala tudi silvestrska tombola, je pojasnila Šmercova in dodala, da se zaradi trenutnih razmer v državi ter finančne in gospodarske krize nekoliko spreminja tudi struktura brezdomcev, ki pridejo silvestrovat. Pozna se namreč porast predvsem pri starejših parih, pa tudi pri mladih.

Udeležbo na prireditvi sta za zdaj potrdila tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković in ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres.

Predsednik Pahor na obisku v zavetišču za brezdomce v Mariboru

»Kriza je za mnoge še zaostrila socialni položaj. Roko na srce, nič ne kaže, da bo zelo hitro te krize konec. Če in kolikor se utegne še zaostriti, bo zelo pomembno, koliko bomo v tej družbi tudi solidarni,« je v izjavi za medije po srečanju povedal Pahor. V pogovoru s predstavniki in obiskovalci zavetišča je ugotovil, da je s krizo prišlo do še več socialnih problemov, a da se je hkrati okrepila solidarnost ljudi.

Zato se je zahvalil vsem, ki so že in še bodo pomagali. »Ljudje, ki so se znašli v stiski, to pomoč zelo cenijo. Gre za njihovo dostojanstvo, ki ga skušajo ohraniti, čeprav so prišli v hude socialne stiske. Mislim, da je ohranitev dostojanstva slehernega od nas naša skupna naloga,« je prepričan. »Ljudje smo v zadnjem letu prepoznali, da je kriza zelo globoka, da je ne bo konec, da bo trajala, da si moramo pomagati. Če se bomo povlekli, se bomo povlekli iz krize vsi skupaj. Vsak posamezno uspel ne bo,« je dodal.

V zavetišču za brezdomce, ki ga je danes obiskal Pahor, trenutno biva 24 oseb, starih od 23 do 67 let. Posamezniki so predsedniku zaupali svoje osebne zgodbe in težave, s katerimi se soočajo v poskusih izboljšanja svojega položaja. Kot enega glavnih problemov so izpostavili pomanjkanje služb.