Kandidata za generalnega direktorja ZZZS Samo Fakin in Igor Klinar

Oba kandidata se bosta 9. marca predstavila članom upravnega odbora.

Objavljeno
26. februar 2016 16.13
S. P., STA
S. P., STA

Ljubljana − Na razpis za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki se je zaključil 15. februarja, sta se prijavila sedanji vršilec dolžnosti Samo Fakin ter sekretar v inšpektoratu za javni sektor Igor Klinar, so po današnji seji upravnega odbora zavoda, na kateri so se seznanili s prispelima prijavama, sporočili z zavoda.

Na ZZZS so s tem, ko so za STA potrdili, da gre za Klinarja, ki je od leta 2004 zaposlen na ministrstvu za javno upravo, slednjega postavili tudi na laž, saj je pred dnevi za STA informacijo, da se je prijavil na razpis, zanikal.

Upravni odbor ZZZS je sicer informacije o kandidatih javno razkril, saj se je seznanil s testom javnega interesa, iz katerega izhaja, da je javnemu interesu bolj zadoščeno z razkrivanjem podatkov o kandidatih za generalnega direktorja ZZZS oziroma da v tem primeru prevlada pravica vedeti pred pravico do varstva osebnih podatkov.

Upravni odbor je danes na svoji redni seji sicer sprejel poročilo razpisne komisije o prijavah na javni razpis za generalnega direktorja in med drugim ugotovil, da oba kandidata izpolnjujeta formalnopravne pogoje iz razpisa. Izpolnjevanje pogoja zahtevanih delovnih izkušenj in ustreznosti programa za štiriletno mandatno obdobje pa bodo ugotavljali naknadno, po oceni programov in opravljenih razgovorih na upravnem odboru, so še sporočili z ZZZS.

Oba kandidata se bosta 9. marca predstavila članom upravnega odbora, na podlagi predstavitve njunih programov pa bo upravni odbor odločil, katerega izmed kandidatov bo predlagal skupščini ZZZS v imenovanje.

Skupščina bo o kandidatu glasovala na prvi naslednji seji. Poleg podpore skupščine pa mora soglasje k imenovanju kandidat dobiti še od državnega zbora. V preteklosti se je že večkrat zapletlo prav tam. Dosedanji generalni direktor in trenutni vršilec dolžnosti zavoda Fakin namreč lani ni dobil podpore poslancev za tretji mandat.

Tako je zavod od maja lani brez generalnega direktorja in ga Fakin vodi kot vršilec dolžnosti. Sicer pa je zdravstveno zavarovalnico vodil že dva mandata. Fakin je že januarja ob objavi novega razpisa napovedal, da se bo znova prijavil, pred dnevi pa za STA dejal, da bi bil pripravljen še naprej voditi zavarovalnico tudi kot vršilec dolžnosti, če bi se ponovil lanski scenarij.

Generalnega direktorja ZZZS na predlog upravnega odbora imenuje skupščina zavoda za mandat štirih let.