Kangler: Kandidatura Jankovića začetek razpada slovenske države

Janković se je odzval na Kanglerjeve besede, da je to pač v njegovem slogu.

Objavljeno
17. oktober 2011 15.41
Posodobljeno
17. oktober 2011 16.09
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Maribor - Znano je, da imajo štajerski župani do napovedane kandidature ljubljanskega župana Zorana Jankovića različna stališča. Najbolj ostro ji nasprotuje mariborski župan Franc Kangler, ki meni, da kandidatura Jankovića pomeni začetek razpada slovenske država.

»Ljubljana je ena država, ki jo imenujemo Slovenija, pri čemer zanemarjajo vse ostalo, kar v Sloveniji še obstaja,« je danes povedal Kangler. Prejšnji teden so se namreč pojavile informacije, da so se župani štajerskih in pomurskih občin začeli povezovati v zaenkrat še neformalno koalicijo za večjo avtonomijo vzhodnega dela Slovenije zaradi še večje centralizacije v primeru morebitne izvolitve Jankovića.

Celjski župan Bojan Šrot je dejal, da posebnega stališča do kandidature Jankovića nima. Dodal je, da je Janković na Štajerskem prepoznaven, vendar ni prepričan, ali ga bodo tudi volili. V zvezi s centralizacijo je pojasnil, da morajo na Štajerskem, če hočejo kar koli zgraditi, vprašati »Ljubljano«. Problem vidi v tem, da so si uradniki v Ljubljani prisvojili pravico odločanja, poroča STA.

Nekdanji velenjski župan iz vrst SD Srečko Meh meni, da je Jankovićeva kandidatura dobra poteza. Po Mehovi oceni je bilo doslej preveč politike in bipolarnosti v smislu, da so volivci volili Janšo, da ne bi zmagal Pahor, in obratno. »Potrebujemo umirjeno politiko, ki bo delala v dobrobit vseh državljanov. Janković je prepoznavna osebnost in mislim, na mojo veliko žalost, da ima veliko možnosti za izvolitev,« je še dodal Meh.

Kangler je še opozoril, da je glavni namen neformalne koalicije županov v volilno tekmo vmestiti tudi vprašanje decentralizacije in regionalizacije Slovenije. »Želimo opozoriti Slovence, da dvakrat premislijo, komu bodo dali svoj glas,« je še dejal.

Janković: Kangler pač nastopa v svojem slogu

Na današnje besede županov se je že odzval ljubljanski župan Zoran Janković. Na izrečene besede Kanglerja odgovarja, da je to pač v njegovem slogu. 

Nekoliko bolj zgovoren je bil glede razmišljanj celjskega župana Bojana Šrota. Kot je dejal, tudi sam meni, da je treba postopke v Ljubljani skrajšati in omogočiti hitrejši razvoj.

Na vprašanje, ali bo njegova prepoznavnost dovolj, da bodo lahko k oddaji glasov zanj nagovorili tudi volivce v Mariboru, je najprej odvrnil, da je vendarle eno leto živel tudi v tem mestu, nato pa dodal, da se bo vse izkazalo 4. decembra.