Kangler prevzema turizem 
in mestni avtobusni promet

Mariborski župan Franc Kangler namerava ustanoviti Zavod Certus Maribor, ki bi po novem opravljall mestni avtobusni promet.

ned, 15.05.2011, 18:20

Maribor – Po zamislih župana Franca Kanglerja v mariborski mestni upravi načrtujejo nekaj drastičnih sprememb pri občinskih javnih zavodih. Vse kaže, da je na ukinitev že obsojen Zavod za turizem Maribor, obeta pa se ustanovitev novega občinskega zavoda, ki bi skrbel za organizacijo prireditev. Poleg tega bi Kangler ustanovil zavod, ki bi po novem izvajal mestni avtobusni promet, čeprav so v občinski upravi ves čas napovedovali, da bodo za prevoze iskali novega koncesionarja.

Novosti nameravajo uresničiti že to poletje. Akt o ustanovitvi novega javnega zavoda, ki bi prevzel mestni linijski potniški promet, je uvrščen na dnevni red četrtkove seje mestnega sveta. Zavod bi se imenoval Certus Maribor, kot se je že imenovalo občinsko podjetje, ki je opravljalo avtobusne prevoze v preteklosti. Odločitev je toliko bolj presenetljiva, ker je občinsko vodstvo več let napovedovalo mednarodni javni razpis, na katerem bi izbrali novega koncesionarja za izvajanje prevoza potnikov v mestu. Tega bi morali po prvotnih napovedih že objaviti, saj konec julija dosedanjemu prevozniku Veolii Transportu Štajerska (podružnica multinacionalke Veolia) poteče koncesija.

Iz Veolie so se na napoved mariborske občine o ustanovitvi novega zavoda odzvali le z besedami, da o tem uradno niso obveščeni, zato še vedno čakajo na napovedani mednarodni javni razpis. Tudi v MOM so redkobesedni. Ker akt o ustanovitvi zavoda Certus šele pripravljajo, o tem za zdaj ne dajejo nobenih dodatnih pojasnil, je povedala tiskovna predstavnica MOM Tatjana Štelcer. Veolia in občina sta se v preteklosti večkrat sprli zaradi izvajanja javne službe, zaradi nejasnosti glede subvencije je o tem odločalo tudi sodišče.

Turistični zavod 
pred ukinitvijo

»Gre za reorganizacijo mestne uprave, s katero želimo mestno upravo še bolj približati občanom in drugim,« je o načrtovani ukinitvi zavoda za turizem za Delo dejal župan Franc Kangler. Po njegovih besedah nameravajo namesto zavoda za turizem ustanoviti urad za turizem znotraj mestne uprave MOM. Ta načrt je že usklajen znotraj koalicije, je zatrdil Kangler in napovedal še ustanovitev novega zavoda za prireditve. »Tako bi turizem približali vsem v mestu. Razmišljamo, da bi omenjeno reorganizacijo izpeljali letos,« je dejal Kangler.

Medtem v turističnem zavodu še niso seznanjeni z županovimi načrti. »Čakamo na prvo uradno informacijo, potem bomo lahko povedali svoje mnenje. Zdaj lahko rečem le, da to reorganizacijo pripravljajo brez naše vednosti, saj doslej nismo imeli nobenega pogovora o tem,« se je odzval direktor zavoda Milan Razdevšek. »Sami smo iskali pojasnila na MOM, pa nam nihče ni vedel kaj več povedati o tem,« je dodal. Preden se bo kar koli zgodilo v reorganizaciji, pričakujejo »resno strokovno diskusijo«, je še dejal Razdevšek, ki ga jutri čaka sestanek pri direktorici mestne uprave Milici Simonič Steiner.

V Termah Maribor pozitivno o delu zavoda za turizem

Zavod za turizem oziroma Lokalna turistična organizacija (LTO) je zelo pomemben partner v razvoju in delovanju turistične destinacije, je ocenila predsednica uprave Term Maribor Alenka Iskra. »Obstoj LTO je nujen za nadaljnji uspešni razvoj turistične destinacije zlasti v času krize, ki kaže zobe tudi v turizmu v Mariboru. Razmišljati bi morali o večjem pomenu tega zavoda, kako do več sredstev, bolj smelega programa in drznejših ciljev, ne pa o ukinjanju,« je dejala Iskra.

Načrtov župana ne pozna, a upa, da bo vse aktivnosti, ki bi jih moral izvajati LTO, prenesel v neko drugo organizacijsko obliko. »Dosedanje delo LTO je bilo nenehno pod kritiko javnosti, zagotovo marsikaj ni bilo opravljeno, a vseeno je znano, da se je zadnja leta izvedlo kar nekaj uspešnih projektov. Zagotovo pa je bila vloga LTO v turizmu pozitivna.«

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se