Kanglerjeva diploma na vrhovno sodišče

Bivši mariborski župan je sprožil revizijo upravnega spora.

Objavljeno
02. junij 2014 19.57
Franc Kangler prihaja na sodišče, 29.11.2013, Maribor
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor - Francu Kanglerju v upravnem sporu ni uspelo dokazati, da njegovo diplomsko delo, ki ga je zagovarjal na zasebni fakulteti Doba, ni plagiat. Sodišče je tožbo zavrglo, bivši mariborski župan pa je medtem že sprožil revizijo upravnega spora.

Dekan Viljem Pšeničny je zapisal, da je Kangler na mariborsko upravno sodišče vložil dve tožbi. Ena se je nanašala na postopek senata fakultete, druga pa na vsebino diplomskega dela. Obe tožbi je upravno sodišče zavrglo in odločitev Dobe je pravnomočna, kar kaže na pravilnost odločitve in postopkov fakultete, meni Pšeničny.

Kangler se na naš klic ni odzval, a dejstvo je, da puške ni vrgel v koruzo, marveč je zoper odločitev fakultete, ki se nanaša na vsebino diplomskega dela, na vrhovno sodišče vložil zahtevo za revizijo. Njegova pravna zastopnica, odvetnica Maja Guštin, je pojasnila, da je revizijo predlagala, ker sta fakulteta in upravno sodišče kršila pravila postopka ter napačno uporabila materialno pravo.

Po besedah Guštinove je namreč Doba zoper Kanglerja zaradi suma plagiatorstva postopek uvedla že decembra 2012, medtem ko je bila pravna podlaga, ki naj bi odvzem strokovnega naslova omogočala, sprejeta šele 25. januarja 2013. Skladno z ustavo pa zakoni, drugi predpisi in splošni akti ne morejo imeti učinka za nazaj, poudarja Guštinova.

Senat Dobe je Kanglerju strokovni naziv diplomirani ekonomist odvzel 29. januarja lani, saj je presodil, da zaključna naloga Pristojnosti župana v postopku priprave, sprejemanja in izvrševanja občinskega proračuna v pomembnem delu ni rezultat njegovega samostojnega strokovnega dela. Najprej so jo pregledali s programom safe assign in za mnenje zaprosili mariborsko fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, ker pa pregled suma ni potrdil, jo je posebna komisija preverila še ročno. Ugotovila je, da je Kangler pretežni del besedila prepisal iz del drugih avtorjev, ki jih ni navajal z uveljavljenimi načeli citiranja.