Kanonada obtožb na mariborski univerzi se nadaljuje

Odstavljeni glavni tajnik Lorenčič obtožuje nekdanje vodstvo univerze.
Objavljeno
10. marec 2016 20.12
Peter Rak
Peter Rak
Maribor – »Do danes nihče ni predložil nobenega relevantnega argumenta, dokumenta ali fotografije, ki bi potrjeval očitke o mobingu in spolnem nadlegovanju,« se je včeraj odzval Teodor Lorenčič, razrešeni glavni tajnik mariborske univerze.

Lorenčič meni, da za skonstruiranimi obtožbami stoji nekdanje vodstvo univerze z nekdanjim rektorjem Ivanom Rozmanom in njegovim glavnim tajnikom Boštjanom Brumnom na čelu. Povod je bilo menda Lorenčičevo razkrivanje oškodovanja javnih sredstev iz obdobja njunega vodenja, ki še do danes ni bilo raziskano, vsak, ki se je tega lotil, pa je bil nemudoma javno diskreditiran.

Pravi, da sta prav Alen Vidonja in Petra Ujčič, ki ga obtožujeta mobinga in spolnega nadlegovanja, del stare Rozmanove naveze, ki poskušata na vse načine blokirati poskuse revizije poslovanja, poleg tega pa naj bi bila »tudi kontrola vsakodnevnih poslovnih dogodkov in računovodskih listin, ki jo je vzpostavil, skrajno nezaželena«.

Pri njunem delu so domnevno nastajali različni nestrokovni postopki in finančne nepravilnosti, Vidonja pa si je menda, denimo, tudi izplačeval dodatek za povečan obseg dela, čeprav je imel primanjkljaj pri številu rednih ur. Po Lorenčičevem mnenju se je na te limanice ujel tudi sindikat v zvezi s kritiko nove sistemizacije delovnih mest na rektoratu.

Vsi omenjeni v Lorenčičevem javnem pismu so se že odzvali. Brumen je Lorenčičev zasuk, češ da je on žrtev mobinga in javnega linča, ker je želel razjasnjevati tako imenovano UNI-hobotnico, označil za prozoren, Ujčičeva pa je Lorenčičeve navedbe označila za podtikanja in insinuacije, češ da poskuša svojo nesposobnost vodenja strokovnih služb in izvajanje mobinga, trpinčenja in spolnega nadlegovanja preusmeriti v zgodbe, s katerimi ona nima ničesar.

V sindikatu pa pravijo, da tudi če bi domnevne nepravilnosti, ki jih je menda odkrival glavni tajnik, obstajale, ne morejo biti opravičilo za njegovo domnevno neprimerno obnašanje, še manj pa za pozen odziv rektorja.