Kapelica Svete Marije je ogrožala varnost v prometu

Objekt je desetletja stal sredi ceste na Westrovi ulici v novomeški krajevni skupnosti Drska. Občina bo zdaj zgradila nadomestno urbano skulpturo.

Objavljeno
10. januar 2017 21.24
Kapelica
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Novo mesto − Ker je kapelica sv. Marije, ki je bila postavljena sredi občinske ceste na Westrovi ulici v Novem mestu, predstavljala oviro za motorna vozila, zaradi ozkega cestnega grla brez pločnika pa so bili nevarnosti dnevno izpostavljani tudi dijaki Šolskega centra Novo mesto, je novomeška občina objekt preprosto podrla.

Westrova ulica je bila prav zaradi kapelice ena od najnevarnejših prometnih točk v Novem mestu, so za Delo sporočili iz novomeške občine. Šmihelski župnik Igor Stepeni je povedal, da niso bili njeni lastniki, zato občini niso izdali nikakršnega soglasja za odstranitev. Izrazil je začudenje, da je objekt končal v ruševinah, saj se v takih primerih, ko so kapelice napoti, prestavijo in ne podrejo. In prav letos so imeli v njihovi fari tak primer, ko je bila kapelica napoti zaradi gradnje stanovanjskega objekta, a so jo lepo prestavili na drugo primerno zemljišče.

                                                   Foto: Bojan Rajšek/Delo

Predsednica Krajevne skupnosti Drska Mira Retelj je povedala, da je razlog za odstranitev kapelice razširitev ceste, kjer je predvidena gradnja pločnika za pešce in kolesarje. »Sprva je bilo res predvideno, da se kapelica prestavi in to bi se tudi zgodilo, če objekt ne bi bil tako dotrajan, da tega gradbinci preprosto niso mogli storiti,« je povedala Retljeva in dodala, da bo občina novo kapelica zgradila v neposredni bližini podrte na občinskem zemljišču. V novomeški občini je Meta Retar povedal, da namerava občina že v začetku prihodnjega leta pri križišču Westrove in Volčičeve ulice urediti nadomestno urbano skulpturo, za katero bodo uporabili tudi nekatere artefakte oziroma stavbne in druge likovne elemente iz kapelice. Projekt bo stal 36.900 evrov z DDV.