»Kar se dogaja v Sloveniji, je zaskrbljujoče«

Mediji in politika: The Econimist je objavil primera novinarjev - iz Dela in Politikisa -, ki sta kazensko preganjana.

Objavljeno
02. april 2014 08.44
Posodobljeno
02. april 2014 09.40
rsi*MNENJA/SOBOTNA
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - »Ko vmes poseže Dunja Mijatović, so to ponavadi države, kjer so novinarji v velikih težavah,« so uvodoma zapisali v ugledni reviji The Economist. Mijatovićeva je predstavnica za svobodo medijev pri organizaciji OVSE.

V prispevku je naveden primer novinarke Dela Anuške Delić, zoper katero je državno tožilstvo vložilo obtožni predlog. Tožilstvo novinarki očita, da je konec leta 2011 storila kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov, ko je pisala o povezavah med predstavniki neonacistične skupine Blood and Honour in politično stranko SDS, ob tem pa je objavila tudi zaupne podatke, ki jih je o skrajnih desničarjih v Sloveniji zbrala Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova).

»Že dejstvo, da je Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) od ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) zahtevala dve pojasnili, je zaskrbljujoče. Oba mečeta slabo luč na slovenski politični prostor,« so zapisali v reviji.

Na kratko so izpostavili tudi drugi primer, za katerega OVSE pravtako pričakuje pojasnila. Gre za primer novinarja Dejana Kaloha (Politikis), tesnega sodelavca SDS, ki mu je bila januarja odrejena hišna preiskava. Prepričan je, da je bila preiskava politično motivirana, ker je na svoji spletni strani objavil tajne podatke o finančni preiskavi predsednika SDS Janeza Janše.

V OVSE so zaskrbljeni zaradi vse bolj razširjene prakse kazenskega preganjanja novinarjev v Sloveniji, zato pričakujejo pojasnila MZZ, zanima pa jih tudi, kako bo država v podobnih primerih ravnala v prihodnje.

»Kar se dogaja v Sloveniji, je zaskrbljujoče. Strah pred pregonom novinarjev pa vodi do samocenzure medijev,« zaključi avtor prispevka v Economistu.

Slovenija je na 180-članski lestvici svobode medijev po svetu uvrščena na 34. mesto.