Karavanški fen delal škodo v vaseh pod Stolom

Veter je odkril številne strehe, podiral drevesa in dimnike, burja v Ilirski Bistrici s hitrostjo do 150 kilometrov na uro.

Objavljeno
11. november 2013 13.45
Dopisniki Dela, STA
Dopisniki Dela, STA

Žirovnica – Karavanški fen je minulo noč in dopoldan v vaseh pod Stolom odkril številne strehe hiš, podiral dimnike, lomil drevesa, prevračal kante za smeti, na Selu pa je podrl celo nadstrešek, pod katerim so bili parkirani trije avtomobili.

Gasilske enote so na terenu in predvsem odstranjujejo podrta drevesa s cest in vrtov.

Domačini se zadnje podobne ujme spominjajo iz leta 1984, še starejšim pa spomin seže vse do leta 1954.

Po ustnem izročilu domačinov naj bi se v jesenskem času prav pod Stolom oziroma na širšem območju Žirovnice (Selo, Zabreznica, Breznica, Moste) mešala hladnejši zrak, ki s severa in čez pobočja Karavank v okolici Stola kot karavanški fen prodira v notranjost Slovenije. Tik pod Stolom se srečata hladnejši zrak in toplejši, zato nastanejo zračni vrtinci, ki nato povzročajo škodo na objektih in drugem premoženju.

Veliko gospodinjstev ostalo brez elektrike

O nevšečnostih poročajo s celotnega območja Gorenjske, med drugim pa je veter v Lescah odkril približno tisoč kvadratnih metrov strehe z ene izmed hal na območju Verige v bližini železniške postaje.

Gasilske enote na celotnem območju Gorenjske na terenu odpravljajo posledice vetra, veliko dela pa imajo tudi vzdrževalci elektrodistribucijskih podjetij, saj je veliko gospodinjstev brez elektrike, poroča STA.

Na Gorenjskem je preskrba z električno energijo motena vzdolž Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp vse do Jezerskega in Cerkelj, pa tudi na širšem območju Poljanske doline in Davče, kjer je trenutno brez elektrike še okrog 2000 uporabnikov. O težavah z oskrbo z elektriko poročajo tudi s severne Primorske, kjer je brez elektrike več kot 6.000 ljudi.

Savinja uničila okoli 15 metrov podpornega zidu

Predmeti, ki lahko zaradi vetra s streh in drugih objektov padajo na tla, lahko poškodujejo tudi ljudi. Po zdajšnjih informacijah je na območju od Železnikov proti Petrovem Brdu drevo padlo na vozilo in poškodovalo eno osebo.

V naselju Topolovo v občini Kozje so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Lesično s ponjavo pokrili zemeljski plaz, ki ogroža stanovanjsko hišo ter obvestili občino, da bo potrebno plaz sanirati. Popoldan pa je v naselju Raduha v občini Luče narasla reka Savinja uničila okoli 15 metrov podpornega zidu, zaradi česar sta bili ogroženi stanovanjska hiša in mizarska delavnica.

Lučki prostovoljni gasilci so pomagali, da so bilo z delovnim strojem na brežino postavljeno skale, ki so ustavile spodjedanje brega.

Močan veter, ki je z nedelje na ponedeljek začel pihati okrog polnoči, je na severnem Primorskem povzročil veliko težav z dobavo električne energije našim odjemalcem. Najhuje je bilo v občinah Bovec, Kobarid, Tolmin in Cerkno. Včeraj dopoldan sta bila zaradi padcev drevja poškodovana oba daljnovoda med Kobaridom in Bovcem, brez električne energije je bilo tudi območje Trente. Pri Kobaridu je veter na kobariškem blatu porušil več kot 500 metrov daljnovoda proti Breginju, tako da je bil brez napajanja z električno energijo ves Breginjski kot.

»Danes nam ne bo uspelo zagotoviti napajanja vseh odjemalcev«

Med Tolminom in Kobaridom je bil prekinjen daljnovod med vasmi Kamno in Ladra, poškodovan je bil tudi daljnovod za napajanje vasi na Livškem. Po podatkih Radka Carlija, direktorja sektorja za distribucijsko omrežje v Elektro Primorska, je bila brez električne energije tudi večina Baške grape, in sicer zaradi poškodb daljnovoda pri Grahovem in Hudajužni.

Poleg tega dopoldan niso uspeli napajati Šentviške planote, Gorenje Trebuše, Šebrelja, Oblakovega Vrha, območja Kladja, Črnega vrha in Raven na Cerkljanskem ter dela Kanomlje na Idrijskem. Na Goriškem je ostala brez napajanja polovica Trnovsko Banjške planote in območje med Rožno dolino in Ajševico.

Na Sežanskem in Bistriškem je veter povzročil težave na območju med Matavunom in Rodikom, med Ilirsko Bistrico in Podgradom ter med Ilirsko Bistrico in Rupo. Na celotnem območju, ki ga z elektriko oskrbuje Elektro Primorska, je bilo včeraj dopoldan brez električne energije 6132 odjemalcev. Kot je še povedal Carli, so za odpravo napak angažirali vse razpoložljive ekipe Elektro Primorske.

»Zaradi velikega števila in obsežnosti poškodb na distribucijskem omrežju ter dejstva, da veter ne pojenja, ocenjujemo, da nam danes ne bo uspelo zagotoviti napajanja vseh odjemalcev. O tem smo že obvestili župane najbolj prizadetih občin,« je še pojasnil včeraj.

V Ilirski Bistrici burja odkrivala strehe

Po podatkih lokalnega amaterskega metereologa je včeraj burja na Ilirskobistriškem pihala s hitrostjo do 130 kilometrov na uro, v nekaterih sunkih pa tudi s hitrostjo do 150 kilometrov na uro.

Burja, ki je dopoldne samo ruvala in lomila drevesa in podirala cestne oznake, se je razdivjala zlasti sredi dneva in začela odkrivati strehe. Najhuje je bilo na Dolnjem Zemonu, v Mali in Veliki Bukovici, Kosezah, posameznih predelih mesta Ilirska Bistrica, v Jablanici, Zabičah in drugod. Močan veter je rušil tudi dimnike in električne drogove.

Močna burja z orkanskimi sunki na Ilirskobistriškem ruva in lomi drevesa. V parku Osnovne šole Podgora v Kuteževem je burja polomila ali izruvala najmanj deset dreves, drevo je podrlo tudi šolski kurnik, kokoši pa so iz njega umaknili že v nedeljo zvečer.

Zaradi drevesa na cesti je bila nekaj časa zaprta cesta v Podgoro.

Kot so sporočili z Elektra Primorska, kjer so imeli »v pogonu« vse razpoložljive ekipe, se je oskrba z električno močno poslabšala ob 14.30, saj je bilo zaradi težje poškodbe prenosnega 110–kilovoltnega omrežja prekinjeno celotno napajanje področja Ilirske Bistrice. Elektro Primorska je uredil rezervno napajanje iz razdelilne transformatorske postaje Pivka.

Poleg ekip Elektra Primorska so bili aktivirani tudi ilirskobistriški gasilci, ekipe CPK Koper, pogodbeni izvajalci Civilne zaščite, katere štab je bil aktiviran v delni sestavi.

***

Blaž Račič, Jesenice, Brane Piano, Celje, Katja Željan, Nova Gorica, Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica