Kardiologi danes o stavki

Zdravnike jezi mizerno plačilo za intervencijske posege zunaj rednega delovnega časa.

Objavljeno
10. julij 2014 23.53
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Ponedeljkov sestanek med vodstvom UKC Maribor in kardiologi le ni zbližal stališč sprtih stranih, kot je trdil predsednik sveta zavoda Bogdan Čepič. Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin je po seji glavnega odbora povedal, da bo danes dokončno znano, ali bodo kardiologi napovedali stavko.

Mariborski kardiologi so Fides prosili, naj jih podpre v pripravah na morebitno stavko, in ta jim podpore ni odrekel. Odločitev odbora je bila soglasna, je dejal Kuštrin. V skladu z zakonom bi se lahko stavka začela 21. julija, če vodstvo bolnišnice in kardiologi v desetih dneh ne zbližajo stališč.

»Stvari se predolgo vlečejo. Kardiologi imajo občutek, da ne bo nič bolje, če ne bodo uporabili najmočnejših sindikalnih ukrepov,« je še pred včerajšnjo sejo glavnega odbora Fidesa povedal vodja Fidesa v Mariboru Boris Rižnar, po seji pa je v sms sporočilu odgovoril, da stavka verjetno bo, kardiologi pa bodo odločitev sprejeli na današnjem zboru.

Nezadovoljstvo je posledica elektronskega beleženja delovnega časa. Zdaj za urgentni poseg, na katerega čakajo doma, izven rednega delovnega časa, namesto 175 evrov zaslužijo le še okoli 15 evrov, celotna štiričlanska kardiološka ekipa pa manj kot 40 evrov. Kardiologi so od Fidesa želeli, da se zavzame za to, da bodo za iste storitve dobili enako plačilo kot kolegi v ljubljanskem UKC.

Pred uvedbo elektronskega evidentiranja je veljal nekakšen tihi dogovor, da za poseg dobijo plačanih pet ur, zdaj pa se upošteva le registriranje ob prihodu in odhodu, zato je plačilo bistveno nižje. Rešitev zapleta s plačilom po podjemnih pogodbah, kot je predlagal Fides, je po mnenju ministrstva za zdravje nezakonito, 20-odstotno zvišanje plače, ki ga ponuja vodstvo UKC Maribor, pa so kardiologi zavrnili, saj bolnišnica od zdravstvene zavarovalnice dobi plačilo za vsak poseg, ne glede na njegovo dolžino.

Zaplet se vleče že več mesecev in v tem času so trije mariborski intervencijski kardiologi, starejši od 55 let, celo preklicali soglasje za stalno pripravljenost, saj jim zakon to omogoča. Direktor UKC Maribor Gregor Pivec jih je najprej zaprosil za vrnitev soglasja, ker pa se to ni zgodilo, jim je izdal odredbo o 24-urni neprekinjeni oskrbi kardioloških bolnikov. Predstojnik Vojko Kanič je odredbo takoj označil za nezakonito.