Kauzerjeva čelada in slikarske tehnike  

V dveh dneh bodo Zasavci deležni dveh dobrodelnih akcij: danes za Hrastničana Žigo Feleja, v petek za regijsko bolnišnico.

Objavljeno
23. november 2016 11.41
Trbovlje - Mamograf v SBT
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Hrastnik − Dobrodelnost tudi v Zasavju dobiva krila. Zasavci zadnje tedne pospešeno zbirajo denar v pomoč 25-letnemu Hrastničanu Žigu Feleju, ki se že leta bori z redko zahrbtno boleznijo nevrofibromatozo, ki mu je prizadela sluh, vid in motoriko. Osrednji dogodek bo danes popoldne v hrastniškem Mladinskem centru.

V petek pa v Splošno bolnišnico Trbovlje (SBT) prihaja še stotnija slikopleskarjev, ki bodo v sklopu enodnevnega 18. mednarodnega tekmovanja bolnišničnim stenam, vratnim krilom, podbojem in hodnikom vdahnili svežo podobo. Trideset pleskarjev prihaja iz tujine − Avstrije, Nemčije, Madžarske, Češke, Slovaške in Velike Britanije. Našim mojstrom bo pomagalo dvanajst dijakov iz srednjih šol za slikopleskarje in sedem vajencev slikopleskarske šole Baden iz Avstrije. »Oče« te akcije je sicer Branko Goričan, pred osemnajstimi leti predsednik gradbene sekcije v območni Obrtni zbornici Ptuj.

V SBT bodo mojstri v enem dnevu bodo prepleskali 3000 kvadratnih metrov zidov v bolniških sobah, na hodnikih in v drugih pomožnih prostorih, za kar bodo porabili 1500 litrov barv in premazov ter uporabili več kot 600 valjčkov in 500 čopičev, 8500 kvadratnih metrov pokrivnih folij in več kot 22.000 metrov zaščitnih lepilnih trakov. Vsi skupaj bodo tako za prenovo opravili kar tisoč delovnih ur. Vrednost opravljenih del in materiala bo po oceni Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije dosegla okoli 60.000 evrov.

Po podatkih zbornice mednarodna udeležba na slovenski humanitarni akciji odmeva tudi v evropskem prostoru. Letos so jo po slovenskem vzoru organizirali na Slovaškem, podobna ideja pa vse bolj tli tudi v drugih evropskih državah. S tem namenom bo Splošno bolnišnico Trbovlje obiskal Helmut Schulz, predsednik Evropskega združenja slikopleskarjev. Vsi skupaj bodo lahko v SBT letos prvič ocenili specifična znanja domačih slikopleskarjev na področju dekorativnih tehnik.

Vrhunec dobrodelnosti za hrastniškega Žigo Feleja pa bo, kot rečeno, danes popoldne, ko bo srebrni kajakaš z olimpijskih iger, Feletov rojak Peter Kauzer v Mladinskem centru v Hrastniku Radečanu Zoranu Čulku izročil čelado, ki jo je nosil v Riu. Prejšnji teden jo je namreč ponudil na dražbi, ki so jo v pomoč bolnemu Hrastničanu organizirali na Radiu Aktual Kum. Čulk je bil zanjo pripravljen plačati tisoč evrov.

Do konca je na dražbi vztrajalo tudi Gostinsko podjetje Trojane, ki bo kljub »porazu« Žigi in njegovi družini prispevalo 500 evrov. Skupaj z 250 evri, ki jih bo daroval Kauzer, bo skupni izkupiček dobrodelne dražbe 1750 evrov.

Vzporedno z omenjeno je v Zasavju v zadnjih tednih potekalo še več dobrodelnih aktivnosti v pomoč Žigi Feleju, ki ga v tujini čaka še ena težka operacija.