Kazen za počasno saniranje

Zaradi nevarnih odpadkov se Celju obeta 100.000 evrov kazni, Sloveniji pa obsodba za kršitve pravnega reda EU.

Objavljeno
18. junij 2014 23.32
Stara Cinkarna
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje – Do 21. julija je mogoče dajati pripombe na delovanje stroja, ki ga hočejo v podjetju Stonex postaviti v stari Cinkarni in z njim predelati strupeno zemljo, ki je tam od leta 2009, ko je občina gradila komunalno infrastrukturo. Stonex bi moral za zdravje in okolje nevarne izkope sanirati že do 15. julija, kar mu ne bo uspelo.


Sanacije ni mogoče pričakovati niti do 31. julija, ko inšpekcija za okolje Mestno občino Celje (MOC) lahko kaznuje z izvršljivo kaznijo 100.000 evrov, če do takrat ne odstrani nevarnih in gradbenih odpadkov. Na MOC so včeraj povedali, da bodo zaprosili za odlog izvršbe, proučujejo pa tudi prošnjo Stonexa, da bi mu rok za dokončanje del podaljšali. Sodišče EU, kjer evropska komisija (EK) zaradi tega primera oziroma nespoštovanja pravnega reda EU toži Slovenijo, verjetno ne bo imelo dvomov.

Stonetech za prečiščevanje

Agencija za okolje (Arso) je ta teden na svoji spletni strani in oglasni deski Upravne enote Celje objavila javno naznanilo, da vodi upravni postopek za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja (OVD) in soglasja (OVS) za saniranje izkopov z napravo, ki lahko povzroča onesnaževanje okolja večjega obsega. Javno naročilo je šele na zahtevo inšpekcijskih organov, po opominih EK in po prijavi ministra Dejana Židana proti odgovorni osebi Mestne občine Celje (MOC) lani oktobra MOC za 1,1 milijona evrov oddala podjetju Stonex geotehnologija Marjana Urleba iz Šentjurja.

Ta bi po pogodbi moral 13.600 kubičnih metrov nevarnih in s težkimi kovinami močno onesnaženih zemeljskih izkopov na območju stare Cinkarne predelati ali odstraniti do 15. julija. Čeprav je Šrot januarja napovedal, da se bodo dela začela spomladi, se niso. Celjani do zdaj niso bili uradno obveščeni niti o tem, kako bo Stonex zemljo saniral.

Delo je na začetku leta izvedelo, da so jo najprej želeli mešati z elektrofiltrskim pepelom iz Toplarne Ljubljana, nato pa so se odločili za mešanje s pepelom lesne biomase. Prav za to potrebujejo napravo, ki je tudi sama grožnja za okolje. Urleb jo je imenoval Stonetech in je bila razvita posebej za dela v stari Cinkarni.

Negotova dovoljenja

Stonex je zaprosil Arso za izdajo OVS že 23. aprila, vlogo pa je nato dopolnil še trikrat, nazadnje v ponedeljek. Za Stonex je Inštitut za okolje in prostore Celje izdelal tudi poročilo o vplivih na okolje. Še istega dne je Arso na oglasni deski Upravne enote Celje in na svoji spletni strani objavil naznanilo o postopku za izdajo OVD in OVS. Dokumentacijo si bo mogoče na upravni enoti ogledati do 16. julija. Pripombe lahko podajo prebivalci in lastniki nepremičnin v bližini stare Cinkarne ter nevladne organizacije. To lahko storijo do 21. julija.

Ni še torej jasno, če sploh in kdaj bo Stonex dobil dovoljenja za saniranje zastrupljene zemlje z metodo, ki jo je sam razvil. Dejstvo je, da Mestna občina Celje in vlada ogrožanja zdravja prebivalcev in okolja še nista odpravila.