Kazenske točke tudi za prekrške v ribolovu

Za ribolov brez dovoljenja ali ulov zaščitenih rib sedem točk.

Objavljeno
07. oktober 2015 23.42
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Če bodo morski ribiči kršili zakon o morskem ribištvu, jim bo inšpektor poleg denarnih kazni lahko po novem dodelil še kazenske točke. Podobno kot pri prometnih prekrških. Posledica kazenskih točk bo začasen ali celo trajen odvzem ribolovnega dovoljenja. To predvideva spremenjeni zakon o morskem ribištvu, ki so ga po hitrem postopku pred nekaj dnevi sprejeli v državnem zboru in je znova vznejevoljil ribiče.

»Majhni slovenski ribiči smo zadnji po ulovu med evropskimi obmorskimi državami in prvi po uveljavljanju najstrožjih predpisov,« pravi koprski ribič Fabio Steffe. »Da ne bo pomote: sem za to, da spoštujemo predpise in da se strogo kaznujejo tisti, ki kršijo predpise. Pričakujem pa, da teh kazenskih točk inšpektor ne bo pisal ribičem za manjše spodrsljaje, pogosto birokratske formalnosti, ki jih ribiči nismo vedno vešči. Opažamo, da predpisi, kakršne sprejemajo pri nas, v sosednjih državah nimajo. Pa je slovensko ribištvo pljunek v morje v primerjavi s hrvaškim ali italijanskim,« pravi Steffe.

»V paketu z velikimi«

»Majhno slovensko ribištvo je spet v istem paketu, kot so veliki ribiči v Sredozemlju in na Atlantiku,« je kritičen tudi piranski mrežar Zlatko Novogradec. »Več časa se ukvarjamo s papirji kot z ribami. Pol ure porabim za izpolnjevanje dokumentov, če v ribarnico prinesem dva kilograma dnevnega ulova. Evropska zakonodaja ščiti majhne ribiče, ni jim treba pisati dnevnikov, ni jim treba uvajati elektronskih blagajn, mi pa jih bomo morali imeti na čolnih. Če lahko majhni kmetje plačujejo pavšal in se s tem rešijo vseh birokratskih ovir, če so pavšalisti lahko majhni ribiči v Evropi, zakaj tega v Sloveniji ne more biti? Vsi ali pa skoraj vsi slovenski ribiči bi po evropskih merilih spadali med male ribiče. Pa še nenehnih zapletov s tistimi, ki imajo ribiška dovoljenja, čeprav jih sploh ne potrebujejo, ker jim ni poglavitni vir preživetja, bi se rešili. Očitno ni volje, da bi to vprašanje uredili vsaj približno tako, kot to velja v Evropi,« še meni.

Prepričan je, da neposredna prodaja rib s čolnov ne bi smela biti izgovor za birokratsko oviranje ribištva. »Če sem pozabil vpisati datum ali uro v dnevnik, sem plačal kazen. In zdaj bom dobil še točke. Ne verjamem, da bo nadzor tako prožen. Ko pa nam kdo naredi škodo na mrežah, je niti na sodišču ne moremo iztožiti. Kako bodo na ta način ohranili slovensko ribištvo, če še najuspešnejši razmišljamo o opustitvi dejavnosti?« se je vprašal Novogradec.

Točke le za najhujše kršitve

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano odgovarjajo, da morajo po evropski uredbi vse države članice zaradi vzpostavitve nadzornega sistema skupnosti uvesti sistem točk za imetnike dovoljenj gospodarskega ribolova in kapitane ribiških plovil. Kazenske točke so predvidene za najhujše kršitve. Neizpolnjevanje ribiških dnevnikov prinaša ribičem tri kazenske točke, uporaba prepovedanega ribolovnega orodja (mrež) štiri, ulov premajhnih (podmerskih) rib pet, ribolov v rezervatu ali v nelovni dobi šest, za ribolov brez dovoljenja, za usmerjeni ulov zaščitenih rib ali za oviranje inšpektorskega nadzora pa sedem točk.