Kdo bo plačal spomenik žrtvam vseh vojn?

Ministrski pingpong: Nekooperativni so tudi finančno ministrstvo, sam minister za finance in celo predsednik vlade.

Objavljeno
18. november 2011 18.58
Posodobljeno
18. november 2011 19.08
Matjaž Albreht, notranja politika
Matjaž Albreht, notranja politika

Ljubljana – Že več kot leto je znano, da naj bi spomenik žrtvam vseh vojn stal na lokaciji načrtovanega Južnega parka, nasproti Kongresnega trga, kjer so bile doslej garaže, ki jih je uporabljal državni zbor (DZ). Končno je DZ garaže opustil, zdaj pa ni denarja za spomenik.

Čeprav bi se moralo delo za postavitev spomenika nemoteno nadaljevati, je zaradi finančne krize oteženo, nekooperativni pa so tudi finančno ministrstvo, sam minister za finance in celo predsednik vlade, je poudarila predsednica projektne skupine za postavitev spomenika Spomenka Hribar.

Ministrstvo za delo je po razpisu že izbralo najugodnejšega ponudnika za samo idejno rešitev projekta, vendar pogodbe, vredne 21.000 evrov, zaradi pomanjkanja denarja niso mogli podpisati, je pojasnil namestnik generalne sekretarke Uroš Prikl.

Že od 8. septembra čakajo na soglasje ministrstva za finance za podpis pogodbe. Poleg tega ministrstvo za finance še ni zagotovilo potrebnega denarja za postavitev spomenika (500.000 evrov), čeprav bi ga po sklepu vlade moralo.

S finančnega ministrstva pa so nam sporočili, da so 9. novembra izdali soglasje za začetek postopka izvedbe javnega natečaja za pridobitev idejne rešitve za postavitev spomenika. »Sredstva za natečajno nalogo bo zagotovilo ministrstvo za delo s prerazporeditvami znotraj svojih pravic porabe.« Na soglasje je ministrstvo za delo čakalo »iz njim znanih razlogov, ki niso povezani s spomenikom, ampak s pravilnikom o zaključku izvrševanja državnega proračuna za leto 2011.«