Kdo hoče spet izseliti bolnike iz otroške bolnišnice

Mestno otroško bolnišnico pod Ljubljanskim gradom že dlje časa hočejo vzeti zdravstu. Kdo pripravlja izselitev zdaj in zakaj?

Objavljeno
03. avgust 2017 22.14
Dan odprtih vrat na pediatrični kliniki 11.6.2014 Ljubljana Slovenija
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Ljubljana – Pomočnik generalnega direktorja UKC Jure Dolinar je obvestil pediatrično kliniko in interno kliniko, »da se pripravlja izselitev objekta Ulica stare pravde 2–4«, in prosil obe kliniki, naj povesta, kam bosta izselili svoje dejavnosti. Gre za mestno otroško bolnišnico na elitni lokaciji pod gradom, ki jo hočejo vzeti zdravstvu že dlje časa.

Prvič se je o nameravani prodaji mestne otroške bolnišnice izvedelo leta 2010. Takrat je vlada elitni kompleks v središču Ljubljane – 4200 kvadratnih metrov parcel in bolnišnico z 2400 kvadratnimi metri površine – hotela prodati po sramotno nizki ceni: stavbo za pol milijona evrov (165 evrov za kvadratni meter), vse skupaj pa za 2,3 milijona evrov. Gre za povsem zdravo in vzdrževano stavbo klasične gradnje iz leta 1870, ki je bila zgrajena namensko za zdravljenje otrok in je bila takrat prva tovrstna ustanova v Evropi, mali bolniki pa so v njej še zdaj.

Zdravniki v UKC so se prodaji pred sedmimi leti in še nekajkrat kasneje uprli, saj UKC potrebuje stavbo za bolnike. Glede na kronično prostorsko stisko ves čas predlagajo razširitev dejavnosti v njej. Stavbo, ki so jo obnovili z donacijami, zdaj uporabljata pediatrična klinika za otroke z avtizmom in interna klinika za peritonealno dializo in za del transplantacijske dejavnosti. Kdo torej pripravlja izselitev zdaj in zakaj? Kam naj zaposleni preselijo svojo dejavnost z bolniki? In kako naj to sploh naredijo?

Kopačev pomočnik na lastno pest izseljuje bolnike

Iz UKC so prek službe za stike z javnostjo odgovorili, da »UKC do danes ni bil formalno seznanjen o tem, da bi lastnik premoženja, to je Republika Slovenija, imel kakšno ponudbo ali izvajal postopek odprodaje premoženja«. In še: »UKC zdaj ne more zmanjševati prostorskih kapacitet, zato bi se morebiti lahko pogovarjali edino o zamenjavi oziroma o investiciji v nadomestne prostore, saj se v vseh primerih zavzemamo za kar najboljšo možno obravnavo naših pacientov.« Odgovor je, kot smo izvedeli, verificiral generalni direktor Andraž Kopač. Ali torej Kopačev pomočnik Jure Dolinar, ki je poslal dopis o selitvi (gradivo sta mu pripravila Slavko Marolt in Mehdin Muminović), na lastno pest izseljuje bolnike iz stavbe na Ulici stare pravde?


Zdravniki predlagajo, da bi stavbo namenili za psihiatrično obravnavo otrok in družin. Foto: Roman Šipič/Delo

Ministrstva proti svojim nameram

Postopek odprodaje državnega premoženja je takšen, da mora upravljavec premoženja (v tem primeru UKC) sam predlagati vladi (pristojnemu ministrstvu) odprodajo, če premoženja ne potrebuje. Bolnišnične stavbe UKC ne bi potreboval, če v njej ne bi bilo bolnikov. Najbrž se zato poskuša za bolnišnico na elitni lokaciji Ulice stare pravde že sedem let izpeljati obrnjeni postopek: prisiliti zdravnike, da prekinejo delo in bolnike od tam izselijo, da se bo stavba nato lahko odprodala. Leta 2010 je bilo aktualno, da bi jo prodali mestni občini, ker ima župan Zoran Janković z njo načrte. Lani so nam z mestne občine odgovorili, da želijo v bolnišnico razširiti waldorfski vrtec in šolo. Zdaj je želja pridobiti stavbo otroške bolnišnice očitno ponovno aktualna.

Zdravniki iz UKC predlagajo, da bi stavbo namenili za psihiatrično obravnavo otrok in družin, saj je duševno zdravje otrok vse večja težava. Vsako leto na novo zboli okoli 2500 otrok. Stavba je primerna za Center za zgodnje intervencije pri težavah z duševnim zdravjem otrok, ki ga ravnokar ustanavljajo tri ministrstva: za zdravje, za delo in za izobraževanje. Waldorfska šola je v domeni ministrstva za izobraževanje. Ali torej ministrstva hkrati delajo v dveh smereh, drugo proti drugemu?

Vodilni ekonomisti v UKC menijo, da bi bilo nujno sprejeti zakon o zavodih, da bi lahko bolnišnice samostojno odločale o tem, kaj bo s stavbami, jih vzdrževale in vanje vlagale. Zdaj morajo za vsako malenkost dobiti soglasje vlade. Zanimivo pa je tudi, da je izselitev »na vratih« ravno sredi poletja. Pomočnik generalnega direktorja Jure Dolinar je postavil klinikam rok za odgovor: do 31. julija so morale povedati, kam se bodo preselile.

Dopustni čas: Kenda, Pfeiferjeva, Kopač, Podnar

Pediatrična klinika, ki je tukaj odločilna, ima tudi kadrovske težave: generalni direktor Kopač hoče zaradi objektivne odgovornosti odstaviti strokovnega direktorja pediatrične klinike prof. dr. Rajka Kendo, ki se mu bo mandat avgusta iztekel. Za 8. avgust je bilo tako napovedano nadaljevanje seje sveta UKC, na kateri so nameravali obravnavati tudi odgovornost generalnega direktorja Andraža Kopača in strokovne direktorice prof. dr. Marije Pfeifer za smrt 14-letnega bolnika na oddelku za otroško kardiologijo. Zadevo je še dodatno zapletel odstop prof. dr. Tomaža Podnarja (odpovedni rok se mu bo iztekel 14. avgusta), ki je oddelek od novega leta vodil.

Strokovna direktorica Pfeiferjeva je medijem zatrdila, da je zdaj tam vse v najlepšem redu in vzorno urejeno. Podnar je 14. julija odstopil zaradi prepočasnega urejanja razmer, saj »UKC še ni podpisal pogodbe s tujim centrom in tako uredil otroškega kardiološkega programa«. Za pogodbo s tujim centrom bi se morala dogovoriti in jo podpisati Pfeiferjeva in Kopač. Oba sta na dopustu.

Seje UKC, ki bi razmere na pediatriji obravnavala, 8. avgusta ne bo, smo izvedeli od predsednika sveta Tomaža Glažarja. Zamaknili jo bodo zaradi obravnave polletnega finančnega poročila o poslovanju UKC. Kdaj bo seja, včeraj še ni vedel, ker so avgusta zaradi dopustov tudi težave s sklepčnostjo.