Kdo se bo namesto v Valdoltri operiral v MD Medicina

O ortopedskih operacijah v vrednosti 1,5 milijona evrov v MD Medicina bo znova odločala vlada 31. avgusta.

Objavljeno
22. avgust 2017 16.58
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Podjetje MD Medicina naj bi do konca leta izvedlo 417 ortopedskih operacij v vrednosti 1,5 milijona evrov. Čeprav je Ana Medved, državna sekretarka z ministrstva za zdravje, bolnišnice že pozvala, naj bolnike preusmerjajo tja, operacij še ni, saj MD Medicina še nima pogodbe z ZZZS. O pogodbi bo ponovno odločala vlada.

MD Medicna - kdo je to

Podjetje MD Medicina je bilo na tapeti že večkrat. Svoje prostore ima nasproti UKC Ljubljana, v njem pa sta – tako državna sekretarka – zaposlena ortopeda, (upokojeni) oče Miro in sin Matevž Gorenšek. Težava je nastala lani, ko sta ortopedsko ambulanto preselila s Haquetove na Bohoričevo ulico, ne da bi ministrstvo za zdravje izdalo dovoljenje za delo ambulante na novi lokaciji. Ministrstvo je za tem, ko je ambulanta nekaj časa delala na črno, dovoljenje za ambulanto delo izdalo, ne pa tudi dovoljenja za operacije, saj MD Medicina ni imela bolnišnice, kot je predpisano z zakonom. Državna sekretarka je včeraj potrdila, da MD Medicina še vedno nima bolnišnice.

Zunanji izvajalci

Kljub temu je nato 22. decembra lani ministrstvo za zdravje podjetju MD Medicina izdalo dovoljenje za opravljanje bolnišnične dejavnosti. Po besedah Medvedove je namreč MD Medicina vlogo za bolnišnično dejavnost ustrezno dopolnila s sklenjenimi pogodbami. Tako bo nujno medicinsko pomoč, rentgensko slikanje in urgentno pomoč, če jo bo njihov pacient potreboval, opravljal zanje Zdravstveni dom Ljubljana, laboratorij zasebnik Adrialab, preskrbo z zdravili Lekarna Ljubljana, patoanatomsko dejavnost in slikanje z MRI pa medicinska fakulteta. Ob morebitnem akutnem zapletu med operacijo, denimo zastoju srca, bodo klicali na pomoč torej Zdravstveni dom Ljubljana, če njihovi zdravniki ne bodo mogli pomagati, pa bodo pacienta z reševalnim vozilom odpeljali v bližnji UKC ali na medicinsko fakulteto, če bo pacient potreboval na primer slikanje z magnetno resonanco. Zdravniških konzilijev, ki presojajo stanje pacienta v UKC, v MD Medicina sicer ne bo, vendar je Medvedova, ki je po poklicu kirurginja, zagotovila, da bodo pacienti varni. »Varnost zagotavlja pridobljeno dovoljenje za hospitalno dejavnost, ki je utemeljeno na pregledu prostorov, zagotavljanju določenih dejavnosti, zato so pacienti popolnima varni pri tem koncesionarju.«

Koncesija in želja po operacijah

Kdo je bil v komisiji, ki je presojala ustreznost prostorov in organizacijo bolnišnične dejavnosti v MD Medicina, Ana Medved včeraj ni vedela, saj je bilo to že pred njenim prihodom na ministrstvo spomladi letos.

Ali MD Medicina izpolnjuje formalne pogoje za izvajanje operacij? Po razlagi Medvedove MD Medicina ne potrebuje koncesije za opravljanje bolnišnične dejavnosti, saj ji je bila leta 2006 izdana koncesija za ortopedsko dejavnost v celoti. Resda je vse doslej opravljala le ambulantno dejavnost, zanjo je imela tudi dovoljenje, lani pa je investirala v nove prostore in želi opravljati tudi bolnišnično dejavnost, ministrstvo je že izdalo tudi ustrezno dovoljenje zanjo, torej ima po besedah Medvedove vse možnosti za izvajanje enkratnega dodatnega programa. Da nima bolnišnice, ni ovira. Prav tako to ni ovira za plačilo po enaki ceni, kot so plačane bolnišnice. Tudi nekatera druga podjetja, denimo Arbormea (kirurg Vladimir Senekovič), Rožna dolina in Kirurgija Bitenc (kirurg Marko Bitenc), nimajo bolnišnic, a so plačana za posege kot bolnišnice, je navedla.

Past preskakovanja čakalnih vrst

Katere paciente bo MD Medicina operirala? Po besedah državne sekretarke so prvi na njenem čakalnem seznamu pacienti, ki so jih diagnosticirali v prejšnjih letih v svoji lastni ambulanti, a še čakajo. Ana Medved pa je v imenu ministrstva že pozvala vse bolnišnice, v katerih čakajo bolniki nedopustno dolgo na ortopedske operacije, naj svoje bolnike preusmerijo v MD Medicina. Med njimi so veliki ortopedski centri, kot sta Valdoltra in UKC Ljubljana, kjer je zaposlenih več kot 20 ortopedov, visoko specializiranih za posamezne operacije. V MD Medicina bosta vse vrste operacij izvajala dva ortopeda.

»Poudarjam, da se morajo pacienti strinjati, da bodo operirani pri drugem izvajalcu,« je dejala. Bolnik se lahko po njenih besedah za operacijo v MD Medicina prijavi tudi sam, hkrati pa Medvedova priznava, da obstaja nevarnost preskakovanja čakalnih vrst, zato namerava ministrstvo še ta mesec urediti centralno upravljanje čakalnih vrst za ortopedske operacije. Vse zato, da bo MD Medicina lahko začela operirati že 1. septembra.