Kidričani se bodo begunskemu centru uprli

Za Kidričevo je 4 tisoč nastanjenih beguncev toliko, kot če bi jih v Ljubljani nastanili preko 200 tisoč.

Objavljeno
13. januar 2016 19.06
Franc Milošič
Franc Milošič

V petek opoldne bo pred občinsko stavbo v Kidričevem  zagotovo nekaj protestnikov pričakalo državnega sekretarja z notranjega ministrstva Boštjana Šefica. Po družbenih omrežjih posamezniki že pozivajo na protest proti nastanitvenemu centru za begunce v bližnjih vojaških objektih. Sekretar namreč pride na pogovor o tem z županom Antonom Leskovarjem.

V protestnem pismu ga je Leskovar pozval, da razkrije državne načrte za urejanje takšnega centra, potem ko je za namero izvedel mimo države. "Za  načrtovanje takšnega centra brez vednosti lokalne skupnosti ni opravičila," je poudaril.
Prostor, kjer naj bi bil center, je v  bodečo žico ograjenih približno dvajset hektarov gozda tik ob avtocesti med Slivnico in Draženci ob izvozu Hajdina, vzporedno z AC pa teče še povezovalna cesta med Gerečjo vasjo in Njivercami. Po južni strani pa mimo ograje teče cesta med Ptujem in Slovensko Bistrico. V trikotniku med cestami je Darsova avtocestna baza. Poleg sprejemne vojaške stavbe so v ograjenem delu gozda še trije hangarji (dva s po okoli 1200 kvadratnih metrov, tretji pa je nekoliko manjši). Objekte zdaj uporablja slovenska vojska. V enem od hangarjev so popravljali in sestavljali vozila, v drugem pa naj bi bil spravljen radar, ki ga je vojska kupila, pa še nikoli uporabila. Po nekaterih nepreverjenih informacijah pa naj bi bila vojska te dni hangarje že začela prazniti.
Če bi tu hoteli urediti nastanitveni center za tri do štiri tisoč beguncev, bi bilo potrebnega ogromno dela. Anton Leskovar meni, da država želi pripraviti center za begunce, ki nam jih bo vračala Avstrija.
"Absolutno smo proti. Če po petkovem pogovoru tega ne bodo razumeli, bomo ostro protestirali," je odločen župan. Že v protestnem pismu je zapisal: "O tem, ali sploh takšen center vspostaviti, bomo odločali ljudje, ki tu živimo." Za občino Kidričevo, ki ima 6500 prebivalcev, bi 4000 nastanjenih beguncev predstavljalo veliko varnostno grožnjo, pravi župan. Postreže s primerjavo: za to občino je to toliko beguncev, kot če bi jih v mestni občini Ljubljana namestili vsaj 200 tisoč.
Na ministrstvu za notranje zadeve so nam pojasnili, da odločitev za center pri Kidričevem še ni sprejeta, preučujejo pa skupaj z ostalimi ministrstvi več možnosti za namestitvene centre migrantov. "Nekateri centri se zapirajo (Gornja Radgona sredi januarja, Celje konec februarja)in jih je treba nadomestiti. Objavili pa smo tudi razpis za najem prostorov za namestitvni center večjih zmogljivosti (2 do 3 tisoč oseb), ki bo omogočal bivanje tudi v zimskih pogojih," pojasnjujejo na MNZ.