Kilavo darilo Jesenic pobratenemu Nagoldu

Zase postavili jekleni kip, pobratenemu nemškemu mestu pa podarili plastični model.

Objavljeno
27. februar 2015 16.30
Plavžar v Nagoldu
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Jesenice - Na Jesenicah so si pred šestimi leti postavili nerjaveči kip železarja, svojemu pobratenemu mestu Nagold v Nemčiji pa so poslali pobarvani plastični model kipa, ki je po treh slabih treh letih v klavrnem stanju in očitno ne simbolizira odličnega sodelovanja, o katerem govorijo na občini Jesenice.

Na Jesenicah so pred skoraj natanko šestimi leti postavili sploh prvi spomenik železarstvu, ki so se ga prijela različna imena, od plavžarja in martinarja (delavca pri nekdanji Siemens-Martinovi peči) do jeklarja in železarja. Kip je zasnoval jeseniški akademski kipar Roman Savinšek in je - kot železarskemu kraju pritiče - izdelan iz nerjaveče pločevine.

Takšen lahko kljubuje tako rekoč vsem vremenskim razmeram pa tudi vandalizmu. Svoje stalno mesto je dobil sredi najprometnejšega krožišča v upravnem in trgovskem središču Jesenic in je sčasoma postal prepoznavni simbol mesta. Pomanjšane plastične modele uporabljajo tudi kot protokolarno darilo, prodajajo ga kot turistični spominek. Toda kljub bogati zgodovini železarstva so Jesenice pobratenemu mestu Nagold v Nemčiji podarile plastično kopijo kipa plavžarja (v Nagoldu ga imenujejo Iron man).

Nerjaveči predrag za Nemce

Podarili so jim ga ob 18-letnici prijateljstva med obema mestoma, ko je občina Jesenice s kipom sodelovala na deželni vrtnarski razstavi, je pojasnila Ines Dvoršak z občine Jesenice. Zakaj kljub bogati železarski zgodovini Jesenic niso izdelali enakega in enako obstojnega kipa iz nerjavečega jekla, kakršen že stoji na Jesenicah? Ines Dvoršak je pojasnila, da so se za imitacijo odločili, ker je bil nerjavečji predrag.

»Material, uporabljen pri drugem kipu, je bil finančno bolj dostopen, a prav tako obstojen,« so prepričani na občini, čeprav je fotografija zgovorna (del plavžarjeve palice je odlomljen, barva se je oluščila) in so se o tem predstavniki občine Jesenice prepričali med obiskom Nagolda novembra lani.

Delo za avtoličarja

Kipar Roman Savinšek je pojasnil, da je v procesu načrtovanja najprej izdelal model iz poliestra, ki mu je služil kot podlaga za izdelavo kipa iz nerjaveče pločevine. »Na model smo polagali plošče iz nerjaveče pločevine, jih krivili in rezali. Pločevino smo zvarili, nato pa odstranili notranji del in ga dokončno zvarili še z notranje strani,« je postopek razkril Savinšek in dodal, da je bilo »umetniško delo pravo garanje«.

Ocenil je, da je izdelava kipa stala približno 30.000 evrov. Savinšek je povedal, da so model, ki ga je uporabil kot podlago za kip plavžarja iz nerjaveče pločevine, nato obdelali (zbrusili, lakirali, barvali) in ga leta 2012 odpeljali v Nagold. Savinška ne moti, da so v Nagold odpeljali plastičnega plavžarja.

»Nihče ni pričakoval, da se bo kip poškodoval,« je dejal in ocenil, da popravilo ne bo veliko stalo. »Avtoličar ga lahko popravi v enem dnevu,« je dejal in še povedal, da je predstavnikom občine Jesenice že dal navodila, kako naj kip popravijo.

»Na občini že iščemo načine za sanacijo oziroma zamenjavo,« je še povedala Ines Dvoršak, ki pa ni povedala, kako bodo v Nagoldu okrepili svoj ugled, ki ga poškodovani kip plavžarja prav gotov krni. Vprašanja smo poslali tudi na občino Nagold, a nismo prejeli odgovora.