Kirurg Bešič Loredan odhaja v Švico

Ortoped bolnišnico Valdoltra zapušča zaradi podtikanj in šikaniranja. Prepričan je, da si je zamere nakopal, ker je glasen.

Objavljeno
16. julij 2013 19.27
Ortoped dr. Danijel Bešič Loredan v Ljubljani 20. maaja 2013.
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana - Vrhunski kirurg in vodja Iniciative zdravnikov za transparentno in strokovno javno zdravstvo dr. Danijel Bešič Loredan se je odločil, da sprejme ponudbo švicarske klinike. Za začasen odhod, ki bo predvidoma trajal 16 mesecev, se je odločil zaradi podtikanj.

»Ne morem si dovoliti, da jeseni morda ostanem brez službe, ker bi mi nekaj podtaknili, očitali malomarnost ali kaj podobnega zato, ker sem glasen, ker sem upornik, ker povem, kaj ni v redu. Veste, ko ugasnejo kamere, si popolnoma sam,« je za Delo povedal kirurg Danijel Bešič Loredan, vodja Iniciative zdravnikov za transparentno in strokovno javno zdravstvo, ki glasno opozarja na korupcijo in druge anomalije v zdravstvu.

Ni dobil groženj, toda: »Delo, ki ga opravljam, je kolektivno. Pomembni sta solidarnost in kolegialnost. Ne enega ne drugega ne čutim več. Vodje ostajajo isti in vsak dan poslušam osebne in strokovne diskvalifikacije, doživljam podtikanja in šikaniranje. Že nekaj let me vabijo v Švico in zdaj sem se odločil, da grem.«

Danijel Bešič Loredan je eden najbolj učinkovitih kirurgov v ortopedski bolnišnici Valdoltra. Na leto opravi največ operacij kolkov, kolen in gležnjev, celo do 395. Od septembra bo izvajal inovativne operacije gležnjev in podplata, ki jih v Valdoltri niso hoteli uvrstiti v svoj program, na kliniki Schulthess v Zürichu, pozneje pa v ortopedski bolnišnici v St. Gallnu. Misli na Slovenijo ni opustil.

»Pogodbo sem podpisal za 16 mesecev. Če se bo do konca leta 2014 v Sloveniji kaj spremenilo, se bom vrnil. Družina za zdaj ostaja v Sloveniji,« je povedal. Iniciativa zdravnikov nikakor ne bo ugasnila, saj ima nekaj sto podpornikov, je prepričan Bešič Loredan, ki bo v Iniciativi tudi sam še naprej aktiven; morda še lažje, saj v Švici ne bo obremenjen z domačimi pritiski.