Kirurgi iz Prage v enem dnevu v UKC

Otroška kardiokirurgija: Vodstvo UKC bo vse formalnosti za zagotovitev kirurgov uredilo v mesecu dni.

Objavljeno
14. oktober 2015 23.39
Operacija na Kliničnem oddeleku za kardiologijo na UKC Ljubljana, Slovenija 3.decembra 2014.
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana – V UKC Ljubljana bo kardiokirurg za srčne operacije otrok po novem dosegljiv v enem dnevu, je danes potrdil prof. dr. Jan Janoušek iz Prage. Zdravniški konzilij UKC je tudi odločil, da naslednjega otroka ne bo poslal na operacijo k Davidu Mishalyju v Izrael.

Hitra in stalna dosegljivost kirurga, specializiranega za občutljive in zelo zahtevne posege v otroško srce, je zelo ugodna novica za male bolnike in njihove starše, saj pomeni precejšnje izboljšanje oskrbe otrok s prirojenimi srčnimi napakami. »Pomeni, da bo po novem kirurg iz Prage prišel v Ljubljano v 24 urah po tem, ko ga bomo poklicali. To je odlično in povsem zadostuje. Praga je tudi najcenejša,« je povedal za Delo prof. dr. Tomislav Klokočovnik, sedanji vodja programa otroške kardiokirurgije v UKC.

Kirurgom, ki prihajajo v UKC operirat iz univerzitetne bolnišnice v Pragi in iz srčnega centra Massa v Italiji, UKC plača od 1700 do 2000 evrov bruto za posamezno operacijo brez dodatnih stroškov za prevoz in prenočišče. To je sicer še vedno veliko več, kot dobijo domači kirurgi, katerih plača za ves mesec znaša med približno 2200 in 4000 evri bruto (1200 neto za začetnike in okoli 2000 evrov neto pozneje), hkrati pa neprimerno ceneje od Mishalyja, ki je nekaj časa za en sam operativni dan v Ljubljani dobival več kot 10.000 evrov bruto, izvedel pa je dve ali tri operacije. Sicer pa stane operacija otroka, ki bi ga poslali v Prago, okoli 12.000 evrov, v Münchnu, kamor pošiljajo na srcu bolne otroke s specifičnimi težavami, pa 36.000 evrov.

V času nekdanjega programa izraelskega kirurga dr. Davida Mishalyja, ki je potekal v Sloveniji od leta 2007 do 2013, je bila največja težava, da je bil Mishaly v UKC v zadnjem obdobju navzoč zgolj tri dni na mesec. Ko so ga mali bolniki potrebovali, večkrat ni mogel priti. Mednarodni nadzor programa, ki ga je zdravniška zbornica predstavila septembra, je redko prisotnost kirurga izpostavil kot nesprejemljivo. Program je bil decembra 2013 ustavljen. V novem programu, ki poteka od maja 2014, prihajajo v UKC operirat kirurgi iz Italije in Prage. Prisotni so od osem do deset dni na mesec, a to ne ustreza mednarodnim standardom. Zato je UKC zaprosil bolnišnice, s katerimi sodeluje, za dosegljivost kirurga v 24 urah. Danes so jim iz Prage sporočili, da bi lahko prihajali. Klokočovnik predvideva, da bo vodstvo UKC vse potrebne formalnosti za 24-urno pokritost kirurgov iz Prage uredilo v mesecu dni.

Vzpostavitev novega srčnega centra za operacije otrok, v katerem bi bile združene vse tri zdravniške specialnosti – kirurgija, pediatrični kardiologija in intenzivna terapija – kar je že odobrila ministrica za zdravje (v imenu vlade) na seji zdravstvenega sveta prejšnji teden, bi po Klokočovnikovih besedah najbrž popravila slabe medsebojne odnose zdravnikov, ki jih je mednarodna komisija označila za veliko slabost. »Za vzpostavitev centra se najresneje dogovarjamo z italijansko Masso. A če bodo prihajali kirurgi iz Prage, je glavna težava rešena,« je dejal dr. Klokočovnik.

Program otroške srčne kirurgije je danes nameravali obravnavati na svoji seji tudi na svetu UKC, a so to točko umaknili z dnevnega reda.

Jutri bodo na nujni seji v parlamentu o otroški kardiokirurgiji govorili še poslanci.

V jutrišnjem Delu in na naši spletni strani (ob 6. uri) bomo objavili pogovor z dr. Tomislavom Klokočovnikom, ki nam je med drugim povedal, da morajo tisti, ki so krivi za smrti štirih otrok, odgovarjati.