Kje najraje letajo čebele?

Medičine lahko nabirajo tudi v okolici šentjurskih šol.

Objavljeno
09. december 2013 13.04
Čebele
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Ljubljana, Šentjur - Šentjur, Ivančna Gorica in Radovljica so se uvrstili v finale natečaja Čebelarske zveze Slovenije (ČZS), za čebelam najbolj prijazno občino. Minuli konec tedna so priznanje izročili Občini Šentjur.

Natečaj, ki ga vsako leto razpišeta ČZS in čebelarska svetovalna služba v čebelarstvu v okviru akcije Ohranimo čebele, je namenjen širjenju zavedanja o pomenu čebele za okolje. Vsako leto se nanj prijavi več občin, ki se trudijo skrbeti za naravno in čisto okolje.

Čebelarji jih ob tem spodbujajo, da bi na javne površine kot so parki in zelenice sadili samo avtohtone, medovite rastline, ki so izdaten vir medičine in cvetnega prahu za čebele in ostale opraševalce.

Letos se je na natečaj ČZS za čebelam najbolj prijazno občino in podjetje prijavilo 17 slovenskih občin in 5 vlog slovenskih podjetij. Med občinami so se v finale uvrstile Šentjur, Ivančna Gorica in Radovljica. Za uvrstitev med čebelam prijazne občine je bilo treba posredovati podatke in dokazila o javnih površinah, ki so zasajene z medovitimi rastlinami, številu certificiranih ponudnikov čebelarskega turizma v občini, razvejanosti in delovanju čebelarskih društev, šolskih čebelarskih krožkov in podobnem.

Šentjur se je v ožji izbor uvrstil tudi zaradi številnih odličnih čebelarjev, ki posegajo po priznanjih, skrbijo za razvoj dejavnosti, ščitijo čebele, osveščajo občane o pomenu čebel in zdravilnih učinkih medu ter izdelkov iz medu, ki v sodelovanju s šolami in vrtci skrbijo tudi za podmladek. Tako imajo številne šentjurske šole že svoj učni čebelnjak imajo, najboljše pogoje zanj pa ima Osnovna šola Slivnica pri Celju.

Priznanje so Občin Šentjur izročili v petek na sedežu ČZS ob dnevu čebelarskega turizma.